SON DAKİKA
SON DAKİKA


Şevlerde yeşil görüntü mümkün
9.11.2020
Mühendislik uygulamaları çözüm üretmek için uygulanmaktadır. Üretilen çözümlerle medeniyet oluşturulmakta ve insanlığa hizmet edilmektedir. Mühendislik çalışmaları çözüm ürettiği gibi süreçler içerisinde çeşitli olumsuz koşulları da beraberinde getirebilmektedir ancak bu olumsuzlukların da çözülmesi yine mühendislik çalışmaları ile mümkündür.

Viyadük çalışmalarında, tünel giriş ve çıkış noktalarında, çeşitli şev noktalarında görüntü kirliliği oluşturacak ve çevresel duyarlılığa zarar verecek çeşitli oluşumlar söz konusu olmaktadır. Ancak bu türden arızalı arazi görüntülerinin yok edilmesi, açık şevlerin düzenlenmesi, şevlerin stabilizasyonu için çözümler vardır.

Gabion duvar uygulamaları, geogrid ve geoağlarla güçlendirilmiş şevler, yeşillendirilmiş şevler ve viyadük ayakları bu uygulamalar içerisindedir. Çeşitli sarmaşık bitkilerle, kök ve gövde güçlendiren çalı uygulamaları ile bu türden arızalı görüntüler ortadan kaldırılabilmektedir. Gerçekten de son derece estetik görünümler, doğal bitki renk uygulamaları elde edilebilmekte ve çevresel estetik korunmaktadır. 
Bu bakımlardan şu anda Trabzon geçişinde Boztepe tünelleri yaklaşımlarındaki şev yapılarının, viyadük yaklaşımlarının, viyadük ayak ve gövdelerinin, Trabzon içerisinde imal edilmiş yol uygulamaları kapsamındaki viyadük yapılarının, istinat duvarlarının, şevlerin yeşillendirilmesi için çeşitli çalışmalar içerisine girilmelidir. 

Peyzaj uzmanlarımız tarafından son derece estetik çözümler, bölgeye uygun estetik bitkiler önerilecektir. Bu anlamda önemli bir donanım ve altyapı da bulunmaktadır. 
Yol yapıları ile bir yandan ulaşım kolaylıkları sağlarken bir yandan da bu estetik peyzaj uygulamaları ile şev güçlendirme teknikleri ile doğal çevreyi olduğundan çok daha estetik bir hale getirmek mümkündür. Hem de son derece ekonomik çözümlerle mümkündür. Trabzon Büyükşehir Belediyesi de bu anlamda önemli bir kapasite oluşturmak noktasında ciddi hedefler koyabilir.

İnsanlarımızın estetik çevreye sahip olmaya hakkı var ve bunun için de estetik ve ekonomik çözümler üretmek mümkün. Sürdürülebilir kalkınma ancak bu yaklaşımlarla sağlanır. 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap