SON DAKİKA
SON DAKİKA


Sayın muhtarlarımız!
1.03.2022

Muhtar Kelimesinin Arapça “muḫtār” kökünden geldiği, Osmanlı Devletinde 1830’lardan bu yana köylerin seçilen yöneticilerine verilen ad olduğu belirtiliyor. Muhtarlar kelime anlamı yönüyle “seçilmiş kişiler” olarak ifade edilmektedir. Köylerin ve mahallerin yönetiminden sorumludurlar. Köy ve Mahallelerde tüzel kişiliği temsil etmektedirler. Beş yıllık görev süreleri bulunmaktadır. Eski Türkçe ’de “müntehab, seçkin” kelimeleri ile tanımlanmaktadır.  Muhtarlar belediyelerle ve diğer kamu kuruluşları ile ilişkileri yönetmektedirler. Mahalle sakinlerinin ihtiyaçlarının belirlenmesi, planlanması,  resmi evrak düzenlemeleri konularında son derece önemli görevleri yerine getirmektedirler.

Planlı alanlarda olduğu gibi plansız alanlarda da yapılarla ilişkili konular, tarımsal üretim konuları, insan ilişkileri konularında sorunların doğrudan muhatabı olmakta ve toplumsal huzurun sürdürülmesine ve sorunların yönetilmesine büyük katkılar sağlamaktadırlar.

Geçmişten günümüze; yaşanılan birimlerde oluşan yapı sistemleri ilişkileri, kazanılmış ve kazanılmak istenen hakların dönemlere ve zaman içerisindeki durumlara göre gelişimi, idari unsurların zaman içerisinde ortaya koyabileceği yetersizlikler gibi konular karşısında; oluşan sorunların yönetilmesinde, “Sayın Muhtarlarımız” çok önemli görevleri yerine getirmektedirler.

Daha önce belirttiğim yaklaşım bağlamında “Muhtar Seçilmek Belediye Başkanı Seçilmekten daha zordur” yaklaşımının büyük ölçüde doğru olduğunu düşünüyorum. Muhtarlar yaşam ilişkileri yönlerinden büyük güven kazanmış kişiler oluyorlar. Sorun çözücü özellikleri ile öne çıkıyorlar. Halden anlama ve toplumun sorunlarını yönetme yetenekleri ile sevgi ve saygı kazanıyorlar.

Yaşamda ortaya çıkan insan ilişkilerindeki iletişim kaynaklı problemleri ve sorunları çözmek noktasında Muhtarlarımız büyük çaba ortaya koyuyorlar. Muhtarlarımızın konularının yoğunluğu ve “sürdürülebilir kalkınma” noktasında yerine getirdikleri görevin önemi ve kutsallığı nedeniyle, çok daha fazla desteklenmeleri gerekmektedir.

İnsanlar arasında iletişim kaynaklı sorunlardan ortaya çıkan konuların çözüme kavuşturulması için, konuya daha noktasında müdahale başarısını artırmak ve konuları sorun ortaya çıkmadan çözebilmek için Muhtarlarımızın imkanlarının çok daha artırılması ve motivasyon yönleri ile çok daha güçlendirilmeleri gerekmektedir. Ekonomik koşullarının iyileştirilmesi, altyapılarının güçlendirilmesi, çalışma koşullarının ve konforlarının artırılması gerekiyor.

Örneğin Trabzon için konuşmak gerekirse Belediye otopark alanlarından ücretsiz faydalanmalarının sağlanması, bilgisayar ve yazıcı imkanları bakımında desteklenmeleri, ücretsiz telefon imkanlarından faydalanmaları, ulaşım ihtiyaçlarının karşılanması gerekmektedir. Muhtarlık ofislerinin örneğin taş ev ve ahşap kompozit biçiminde estetik yapılar olarak düzenlenmesi, sağlık imkanları bakımından çeşitli kolaylıkların ve önceliklerin sağlanması gerekmektedir. Bulundukları yerel birimlerde; eğitim, hukuk, inşaat, tarım gibi yönlerden etkinliklerin düzenlenmesinde ve örnek konulara dayalı bu etkinliklerin düzenlenmesine yönelik maddi destek programları gerekmektedir.  Anlaşılırlığın sağlanması, yanlış anlamaların ortadan kaldırılması, sorunların yönetilmesi, mağduriyetlerin giderilmesi, sorunların çok daha çabuk gözlenebilmesi ve hemen yönetilmesi noktasında Muhtarlarımızın güçlü olması gerekiyor. Ekonomilerinin güçlü olması gerekiyor. Muhtarlarımızın bu amaçlarla ekonomik imkanlarının artırılması esasında bütünsel kalkınmaya ve büyük tasarrufların da elde edilebilmesine katkı sağlayacaktır.  Sayın Muhtarlarımıza saygılar ve sevgiler sunuyorum. Sağlıklı günler diliyorum.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap