SON DAKİKA
SON DAKİKA


Organik tarim nedir?
27.04.2020

 

Covid 19 virüsünün insanlığı tehdit ettiği bu dönemde, nitelikli tarım kavramı daha öne çıktı. Bu anlamda, organik tarım kavramı nedir konusunda bir araştırma yaptım. FAO tarafından yapılmış kapsamlı bir tanımlamayı Sizlerle paylaşmak istedim. FAO kendisini ve organik tarımı bu şekilde tanımlıyor:

Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Birleşmiş Milletlerin açlığı ortadan kaldırmak için uluslararası çabalara öncülük eden uzmanlaşmış kuruluşudur. Herkes için gıda güvenliğinin ve insanların aktif halde sağlıklı yaşam sürmeleri için yeterli miktardaki yüksek kaliteli gıdaya düzenli olarak erişebilmelerinin sağlanması amaçlarıyla hareket etmektedir. FAO; 194'ten fazla üye ülkeyle dünya çapında 130'dan fazla ülkede çalışmaktadır.

Organik tarım için birçok açıklama ve tanım vardır, ancak hepsi bunun harici tarımsal girdilerden ziyade ekosistem yönetimine dayanan bir sistem olduğunu belirtmektedir. Sentetik gübreler ve böcek ilaçları, veteriner ilaçları, genetik olarak değiştirilmiş tohumlar ve ırklar, koruyucular, katkı maddeleri ve ışınlama gibi sentetik girdilerin kullanımını ortadan kaldırarak potansiyel çevresel ve sosyal etkileri göz önünde bulundurmaya başlayan bir sistem olarak tanımlanmaktadır. Böylece; uzun dönemde toprak verimliliğini koruyan ve artıran, haşere ve hastalıkları önleyen sahaya özgü yönetim uygulamalarına yönelim olmaktadır.

"Organik tarım, biyolojik çeşitlilik, biyolojik döngüler ve toprak biyolojik aktivitesi de dahil olmak üzere tarımsal ekosistem sağlığını teşvik eden ve geliştiren bütünsel bir üretim yönetim sistemidir. Bölgesel koşulların yerel olarak uyarlanmış sistemler gerektirdiğini göz önünde bulundurarak, tarım dışı girdilerin kullanımını tercih etmek yerine yönetim uygulamalarının kullanımını vurgular. Bu, mümkün olduğunda, sistemdeki herhangi bir özel işlevi yerine getirmek için sentetik malzemeler kullanmak yerine agronomik (bilimsel tarım), biyolojik ve mekanik yöntemler kullanılarak gerçekleştirilir." Organik tarım sistemleri ve ürünleri her zaman sertifikalı değildir ve "sertifikalı olmayan organik tarım veya ürünler" olarak adlandırılır.

Bu başarılı yönetim uygulamaları ile, varsayılan olarak sentetik girdiler kullanmayan tarım sistemlerini (Örneğin. toprak oluşturma uygulamalarından yoksun ve araziyi bozan sistemler) dışarıda tutar. Organik tarım için üç farklı itici güç tanımlanabilir:

Tüketici veya pazar güdümlü organik tarım: Ürünler sertifikasyon ve etiketleme yoluyla açıkça tanımlanır. Tüketiciler; yiyeceklerinin nasıl üretildiği, işlendiği ve pazarlandığı konusunda bilinçli bir karar alırlar. Dolayısıyla tüketici organik üretim üzerinde güçlü bir etkiye sahiptir.

Hizmet odaklı organik tarım: AB Ülkelerinde, yeraltı suyu kirliliğinin azaltılması veya biyolojik olarak daha çeşitli bir ortam yaratılması gibi çevresel mal ve hizmetlerin üretilmesi için organik tarıma yönelik sübvansiyonlar mevcuttur.

Çiftçi güdümlü organik tarım. Bazı çiftçiler geleneksel tarımın sürdürülemez olduğuna ve aile sağlığını, çiftlik ekonomilerini ve / veya kendine güvenlerini artırmak için alternatif üretim biçimleri geliştirdiklerine inanmaktadır.

Gelişmekte olan birçok ülkede, organik tarım, ev gıda güvenliğini artırmak veya girdi maliyetlerini düşürmek için bir yöntem olarak benimsenmiştir. Ürün pazarda satılmak zorunda değildir veya sertifikalı olmadığı için fiyat ayrımı yapılmaksızın satılır. Gelişmiş ülkelerde, küçük çiftçiler giderek tüketicilere sertifikalı olmayan organik ürünler sunmak için doğrudan kanallar geliştirmektedir. Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD), az miktarda organik ürün pazarlayan çiftçiler resmi olarak sertifikasyondan muaftır.

O halde; anlaşılan o ki, yönetimin ve yersel kapasite oluşturmanın ne kadar önemli olduğu tekrar tekrar görülmektedir. Yersel kaynakların doğru ve etkin kullanımı öne çıkmaktadır. Bu bakımdan bölgemizde özellikle bazalt gübresi bu bakımdan değerlendirilmelidir. Belediyeler, ilgili kurumlar bu konuda kapasite artırmalıdırlar. Yeniliklerin önü açılmalıdır. İdareler bu anlamda lokomotif görevlerini güçlendirmelidir. Eğitim programları ve nitelikli uygulama programları cesaretlendirilmelidir. Yeni dönemde gerek dünyanın gerekse bu bağlamda bizlerin yapması gereken çok çalışma var.

 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap