SON DAKİKA
SON DAKİKA


Nemi Emen Bitkilerle Konutlarda Nemin Azaltılması
2.02.2021

Konutlardaki küf aşırı nemden kaynaklanmaktadır. Bu sorun aynı zamanda çok sıcak ortamlarda da oluşmaktadır. Nemin önlenmesi amacıyla nem gidericiler uygulanmaktadır. Nemin önlenmesi amacıyla uygulanan önemli konulardan birisi de bitkilerin bu amaçla kullanılmasıdır. Bitkiler, evdeki nemi emmekte, havadaki nemi kullanmakta ve aynı zamanda dışarıdaki havayı da içeri getirmektedir.

Evlerde bitki kullanmanın çeşitli faydaları söz konusudur. Bitkilerin çoğu yaprakları ile havadan nem toplamaktadır. Evdeki yüksek nem solunum sorunları yaratmaktadır ve bu konunun önlenmesi için bitkilerden faydalanılabilir. Yüksek nem evin yapısı bakımından da sorunlar üretmektedir.

Bitkiler yapraklarında bulunan stoma yapısıyla çiy, sis ve buhar nemini emmektedirler. Emilen nem ksileme ve sonrasında köklere doğru hareket etmektedir. Bazı bitkiler nemli toprağı severler. Bu bitkiler belirtilen konuda daha uyumludur. Nemin emilmesi için doğru bitkilerin tercih edilmesi ile evlerdeki fazla nem azaltılabilir, küf sorunları önlenebilir.

Nemi hangi bitkiler emmektedir? Barış zambağı, havadaki nemi azaltmaya yardımcı olacak ilginç bir çiçeğe sahip çekici bir yaprak bitkisidir. İngiliz sarmaşık, salon palmiyesi ve Boston eğrelti otu gibi klasik Viktorya dönemi bitkileri, havadaki yapışkanlığın bir kısmını ortadan kaldırırken dekora zarif katkılar sağlar. Bu gibi bitkilerle nemi azaltma, havanın fazla nemden korunması mümkün olabilir. Arka odalar küften korunabilir. Kopan duvar kağıtlarının kopması da önlenebilir.

Yukarıda listelenen bitkiler nemi tolere eder veya arzular, ancak nemi azaltmak için sürpriz bir bitki, aşırı nemi hiç tolere edemeyen Tillandsia'dır. Bununla birlikte, havadaki nemin çoğunu emmek için harikadır. Bunun nedeni toprakta yaşamamasıdır. Bu küçük bitkiye, epifitik yapısı ve topraksız bir ortamda yaşama ve yine de kendi kendine beslenebilme ve sulanma kabiliyeti nedeniyle hava bitkisi de denir. Tillandsia’nın diğer yönü, bazıları parlak çiçeklere sahip olan birçok biçimli olmasıdır. Ayrıca Tillandsia birçok farklı ortama monte edilebilir veya dekoratif bir vazoya veya doğrudan bir rafa yerleştirilebilir. Bakımı kolaydır ve sonunda bölebileceğiniz küçük yavrular üretilebilir, bu da daha fazla nem emici ev bitkileri üretilmesine katkıda bulunur (https://www.gardeningknowhow.com/).

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap