SON DAKİKA
SON DAKİKA


Karar verme soruları
31.01.2023

Uluslararası Demokrasi ve Seçim Desteği Enstitüsü (International IDEA) Yerel Demokrasi-13 Kitabında Yazar Elliot Bulmer; Yerel Demokrasi konusunda “Karar verme Soruları” başlığı altında soruları sıralamaktadır. Bu sorular aşağıda olduğu gibi sıralanmıştır.

 

Yerel yönetimin amacı nedir? Sadece gerekli olabilecek yerel düzenlemelere tabi olan ulusal politikaların uygulanması için bir araç mı? Yoksa toplulukların refahını artırmada daha geniş bir rolü var mı? Bunu başarmayı hedeflerken inisiyatif alabiliyor mu ve önemli bir özerkliğe sahip mi?

 

Ülkenin mali kapasitesi nedir? Ön maliyetlendirme yapıldı mı? Bu maliyetler sürdürülebilir mi? Alternatiflerin maliyetleri ile karşılaştırıldılar mı? Ülkenin, karşılayamayacağı bir yerel yönetim sisteminin yükü altına girmemesini sağlamak için, örneğin anayasal esneklik yoluyla, hangi önlemler alınabilir?

 

Ülkenin insan kapasitesi nedir? Kapsamlı bir yerel yönetim sisteminde görev yapmak için yeterli sayıda eğitimli, yetenekli insan var mı? Bu kapasite ülkenin her yerinde var mı? Barındırılması gereken etnik, dilsel, dinsel veya kültürel azınlıklar var mı? Bölgesel ademi merkeziyetçilik yoluyla bu uyum ne kadar sağlanabilir? Anayasada başka hangi reformlar gerekli olabilir (örneğin, dil hakları, ayrımcılık yapmama hükümleri, merkezi kurumlarda ayrılmış koltuklar)?

 

Daha fazla yetki verilebilecek mevcut iyi işleyen yerel yönetim kurumları var mı? Yoksa bu kurumların sıfırdan mı oluşturulması gerekir? Eğer durum buysa, bunlar anayasa tarafından mı yoksa müteakip organik (şekli) kanunlar veya olağan mevzuat tarafından mı belirlenmelidir?

 

Özerklik talepleri ülke genelinde aynı mı yoksa sadece belirli kısımlarda mı ifade ediliyor? Eğer durum böyleyse, bu alanların özel özerkliğini sağlayan asimetrik düzenlemeler, herkese uyan tek bir yerel yönetim şemasından daha iyi çözüm olabilir mi? Tersine, yerel demokrasinin standart biçimlerinin uygulanamayacağı belirli alanlar (örneğin kabile bölgeleri, çatışmalardan muzdarip alanlar) var mı?

 

Yerel yönetim, halkı doğru bir şekilde temsil eden ve halka duyarlı hale nasıl getirilebilir? Her bir bağlamda hangi karar verme yapıları (seçim sistemi, görev süreleri, yürütme yapıları) uygun olacaktır? Sadece yerel özerklik için değil, aynı zamanda yerel düzeyde daha fazla demokrasi için bir talep var mı?

Merkezi olmayan güçlerin yozlaşmış, partizanca veya etkisiz şekillerde kullanılmamasını sağlamak için hangi güvenlik önlemleri veya garantiler gereklidir? Bu nedenle, acil durumlarda veya yönetişimin başarısız olduğu durumlarda yerel yönetime müdahale etmek için daha yüksek makamlara bir yetki verilmeli midir? Eğer öyleyse, bu tür mekanizmalar kötüye kullanıma karşı nasıl korunabilir?

 

Yerel yönetimler arası sınır değişiklikleri konusunda yerel makamlara danışılma hakkı olmalı mı? Sınır değişiklikleri halkın rızasını gerektirmeli mi? Yerel yönetimin mali düzenlemeleri, değişen ihtiyaçlara ve kaynaklara cevap verecek şekilde nasıl daha esnek hale getirilebilir ve aynı zamanda yerel yönetimler, daha yüksek kurumsal seviyelere aşırı finansal bağımlılıktan korunabilir?

 

Siyasi parti durumu nedir? Siyasi partiler önerilen yerel yönetim kurumlarının işleyişini nasıl biçimlendiriyor? Partisel seçim sistemi değişseydi bu kurumlar hâlâ çalışır durumda olur muydu?

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap