SON DAKİKA
SON DAKİKA


İnşaat mühendisliğinin geleceği
20.12.2022

En eski mühendislik mesleklerinden biri olan inşaat mühendisliği, insan uygarlığının ilerlemesinde önemli bir güç olmuştur. Büyük Giza Piramidi'nden Roma su kemerine kadar, inşaat mühendislerinin sanatsal yeteneği, karmaşık planlama ve etkileyici uygulama yoluyla oluşmaktadır. Bugün bile, binaların, köprülerin, yolların ve diğer büyük ölçekli yapıların benzersiz bir incelikle tasarımı ve inşası için inşaat mühendislerine güvenmekteyiz. Burj Khalifa ve Golden Gate Köprüsü gibi yapıların birer gerçek oluşu bu güvene bağlı olarak gelişmiştir.

Son yirmi yılda yapay zeka ve nanoteknoloji dahil olmak üzere yeni teknolojiler birçok alanı yeniden şekillendiriyor. Bu raporda, bu yeni teknolojilerin ve kavramların inşaat mühendisliğinin geleceğini nasıl şekillendireceği ifade ediliyor.

Ulaşımın Geleceği-Ulaştırma mühendisliği, insanların ve malların hareketine yardımcı olmak için yapıların tasarımı ve inşası ile ilgili bir inşaat mühendisliği dalıdır. Bu yapılar arasında yollar, köprüler ve kanallar vd. yapıları kapsar. Son on yılda, heyecan verici ulaşım modları gerçeğe dönüşüyor. Bunlar elektrikli araçlar ve sürücüsüz araçlar kavramları içermektedir. Nissan Leaf şu anda 230 millik bir mesafeyi kat ederek kendi kendine gezinme dünya rekorunu elinde tutuyor. Bu otonom araçların yaygın olarak benimsenmesiyle, otoyollarımızı yeniden düşünmek zorunda kalacağız.

Artan elektrikli araç sayısını karşılamak için şarj istasyonlarının sayısının da artması gerekecek. Bu yeni ihtiyaçları mevcut ulaşım altyapısına dahil etmenin akıllı yollarını bulmak için inşaat mühendislerine ihtiyaç duyulacak. Bununla birlikte, bazı yeni ulaşım teknolojileri, inşaat mühendislerinin daha önce benzeri görülmemiş yeni tasarımlar geliştirmesini gerektirecektir. Örneğin, Tesla ve SpaceX tarafından önerildiği gibi Hyperloop, 760 mph hıza kadar bölmeleri taşıyabilen düşük basınçlı uzun tüplerin yapımını içerecektir. İnşaat mühendisliği, bunun gerçeğe dönüştürülmesinde önemli bir rol oynayacaktır.

Yapay Zeka-"Yapay Zeka" kelimesi o kadar sık kullanılıyor ki, yapay zeka olanaklarının ve sağladıklarının tam olarak farkında olmayan birine sıradan gelebilir. Basit bir ifadeyle, yapay zekâ, tipik olarak insan zekâsı gerektiren görevleri yerine getirebilen akıllı makineler oluşturmakla ilgilidir. Kulağa ne kadar havalı geliyor? Yapay zeka, rehber robot teknolojisine, sağlık hizmetlerine, spor bahislerine ve diğer birçok alana uygulandı. İnşaat mühendisliğinde, yapay zeka yöntemleri inşaat yönetimi, yapı malzemeleri, hidrolik optimizasyon, ulaşım mühendisliği ve jeoteknik mühendisliğinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Daha fazla veri biriktirdikçe, mühendisler tarafından; yapay zeka modelleri bu görevleri giderek artan bir karmaşıklıkla gerçekleştirmek için daha iyi eğitebilir. Bunun anlamı, genellikle insan mühendislerin önemli kararlar vermesini gerektiren birçok profesyonel görev, artık otomatikleştirilebilir. Öngördüğümüz şey, proje teslim hızında büyük bir iyileşmenin yanı sıra maliyet ve insan emeğinde ciddi bir azalma sağlayacaktır.

(DEVAM EDECEK)

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap