SON DAKİKA
SON DAKİKA


Gürültü azaltan asfalt kaplamalar ve diğer kaplama türleri
7.06.2022

Buluşlar, tüm yenilikçi uygulamalar insanların daha rahat, modern bir yaşantı sürmeleri için geliştiriliyor. Konu yol kaplamaları olduğunda, güvenlik artırımı ve konfor açısından poroz asfalt yine gürültü azaltmak ve sağlık koşullarını iyileştirmek açısından sessiz asfalt uygulamaları gerçekleştiriliyor.

Poroz asfalt, ışık yansıma problemini önlüyor. Gece görüş problemlerini ortadan kaldırıyor. Tekerlek izini önlerken su yastığı oluşumunun önüne geçiyor. Son derece konforlu bir uygulama. Türkiye için çok özel otoyollarda belli kesimlerde uygulanabilir tabi ki pahalı bir kaplama türü.

Ses azaltan asfaltlar ise, parçalanmış öğütülmüş kauçuk katkısı ile hazırlanıyor. Trafikten kaynaklanan sesi önemli ölçüde azaltıyor. Okul çevreleri, hastane çevreleri, insan yoğun alanların çevrelerinde trafikten kaynaklanan gürültüyü %50 oranında azaltıyor. Bu yönlerle ayrı bir konfor özelliğine de sahip.

Poroz asfaltta aynı şekilde kaplama yüzeyini her zaman kuru tutarken ses emici özellikleri ile ve dizayn koşullarını da bağlı olarak ses yönünden de önemli avantajlar içeriyor.

Bunun gibi başkaca kolaylık sağlayan kaplama türleri de var. Beton kaplamaların üzerine slurry seal uygulamaları, micro surfacing uygulamaları gibi farklı kaplama türleri de var.

Soğuk karışımlar, ılık karışımlar, çok uzun ömürlü karışımlar, seal coat kaplamalar, renkli asfalt kaplamalar vb birçok asfalt kaplama türü geliştirildi ve bunların hepsi de belli gereksinimlerden doğdu.

Önümüzdeki süreçte Belediyelerin bu yenilikçi kaplama türlerine yönelmesi, bunların dizaynını yapacak şekilde laboratuvar altyapılarını güçlendirmeleri gerekiyor. Türkiye’de tüm belediyeler bu konularda arge kapasitesi oluşturmak durumunda.

Zenginleşmenin, kaynak üretmenin ve konfor sağlamanın yolu bu uygulamaları ve geri dönüşüm uygulamalarını güçlendirmekten geçiyor. Önümüzdeki süreçte yenilikçi yaklaşımlara her zamankinden daha fazla ihtiyacımız olacak.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap