SON DAKİKA
SON DAKİKA


Gümüşhane
13.04.2021

“Gümüşhane” İli adının gümüş madeni rezervlerinden kaynaklandığı belirtiliyor. Yani adını madenden alan bir şehir. Gümüşhane; altın, bakır, kurşun, çinko, barit, çimento hammaddesi, demir, feldspat, kaolin, kil, kireçtaşı ve linyit madenlerini barındırıyor. İşletilmekte olan tesisler var. Ayrıca beton imalatlarında kullanılan agrega (mıcır) yönünden de oldukça zengin bir şehir. Gümüşhane’de yakın gelecekte çok daha önemli hale geleceğini değerlendirdiğim kireç fabrikası da bulunmakta.

Gümüşhane Kelkit Bölgesinde tarım önemli bir potansiyel barındırıyor. Organik tarım faaliyetleri, arıcılık uygulamaları ve bal üretimi önemli bir iş kolunu barındırıyor. Yayla turizmi ve tarih turizmi yönlerinden de Gümüşhane İli çok önemli olanaklara sahip.

Gümüşhane Çevre Yolu önemli bir yatırım olarak Gümüşhane’nin cazibesini daha da artırdı. Gümüşhane Üniversitesi hızla büyüyor. Gümüşhane Üniversitesi’nde görev yaptığımız zaman yazdığımız bir yazıda Zigana’ya yeni bir uzun tünel gerekli demiştik. Bugünkü yapılan Yeni Zigana Tüneline yakın güzergahlarda bir tünel önerisinde bulunmuştuk. Şu anda Zigana Yeni Tüneli inşası devam etmekte ve kısa süre sonra hizmete açılacak.

Trabzon Gümüşhane karayolu ulaşımı adına güzergâh kısalacak. Trabzon Gümüşhane birbirine daha da yakınlaşacak. Eğimler düşecek. Akaryakıt sarfiyatları ciddi derecede azalacak. Bakım ve onarım giderleri azalacak. Günübirlik gidip gelme olanakları çok daha kolaylaşacak. Gerek Trabzon’un gerekse Gümüşhane’nin kalkınmasına çok ciddi katkılar oluşturacak. Trabzon ve Gümüşhane illeri arasında karayolu yük taşımacılığı da çok daha efektif hale gelecek.

Zigana tünelinin açılmasının Trabzon Limanının uzak mesafe (yaklaşık 1500km den daha uzak) deniz taşımacılığı noktasında giden yük yönünden önemli bir kapasite artışı oluşturacağını da düşünüyorum. Gümüşhane Bayburt Havalimanı inşaatı da bir diğer konu.

Özetle söylemek gerekirse, önümüzdeki süreçte Gümüşhane adından çok daha fazla söz ettirecek. Gerek Gümüşhane’nin kendi kalkınmasına gerekse Bölgesinin ve Türkiye’nin Kalkınmasına çok daha artan oranda katkıları olacak. Trabzon Gümüşhane Etkileşimi konusuna büyük önem vermemin altında bu ve diğer konular yatmaktadır.  Sonuç olarak, Gümüşhane; Bölgede gelecekteki kalkınma politikalarının şekillendirilmesinde çok daha etkin bir konumda olacak.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap