SON DAKİKA
SON DAKİKA


Gençler çok güzel fikirler üretiyor
21.10.2019

Bir inşaat mühendisi olarak, Yer Bilimleri Mühendislik Dallarına her zaman oldukça ilgili olmuşumdur. Jeoloji Mühendisliği, Jeofizik Mühendisliği gibi bölümler, çalıştıkları alanlar itibariyle inşaat mühendislerini çok önemli verilerle destekleyerek bir takım çalışması ışığında başarılı dizaynlar ve projeler oluşumunu birlikte sağlarlar.

Üniversitelerimizde yer alan çift anadal ve yandal konuları önemli uygulamalardır. Bölümlere gelen öğrencilerimiz, geliş koşullarına ve bölümlerdeki yönlenmelerine ve diğer koşullara bağlı olarak da çift anadal ve yandal bölümleri belirlemektedirler. Çift anadal iki diploma, yandal ise bir bölüme diğer bir meslek dalında destekleyici sertifika belge anlamındadır.

Jeofizik mühendisliği, yapıların hasarsız incelenmelerine olanak sağlayan ve büyük veri üreten bir bilim dalı olarak ileriki süreçte inşaat mühendisliğinin önemli proje alanlarına yapım öncesinde ve sonrasında çok daha fazla yerleşecektir. Bu ve benzeri anlamlarda, çift anadal ve yandal uygulamalarını önemli görüyorum.

Bölgemizde; jeoloji, jeofizik, maden vs bölümlere esas anlamda konu olacak çok miktarda iş alanı ve çok değerli kaynaklar söz konusudur. Killer, çimento ve kireç üretim malzemeleri, mermerler, bazaltik potansiyel vs esas anlamda Doğu Karadeniz Bölgesi bir mineral bankasının merkezidir. Bu anlamda Bölümlere gelen öğrenci azalmalarını doğrusu üzüntüyle karşılıyorum. Hâlbuki potansiyel kaynaklarımız kullanılsa bu alanlarda önemli derecede istihdam konusu oluşacaktır. Bir an önce bu potansiyeller bir kinetik üretime dönüştürülmeli ve bu meslek dallarına ilişkin ciddi bir istihdam alanı oluşturulmalıdır. Bu da bilgiyi ve teknik uzmanlaşmayı gerektirmektedir. Tekniği uygulama azmini gerektirmektedir.

Türkiye bir deprem gerçeği ile karşı karşıyadır. İnsan yoğun binaların deprem güvenlikleri bakımından değerlendirilmesi noktasında oluşturulacak olan takımlar ile deprem konusuna hızlı bir odaklanma sağlanmalıdır. Belediyelerde vatandaşlarla birlikte ortak çözüm üretme gayreti içerisinde olmalıdır. Jeofizik ve inşaat mühendislerinin birlikte hızlı bir değerlendirme etkisi oluşturacağını düşünüyorum.

Başlığa dönecek olursak, geçenlerde bir öğrenci arkadaşım inşaat mühendisliği eğitimi aldığını, yandal bakımından betonu oluşturan agregayı (mıcır) önemli gördüğünden dolayı jeoloji yandal eğitimi almak istediğini bana belirtti. Doğrusu bu yaklaşımını takdirle karşıladım. Bu hedef odaklılık beni çok mutlu etti. Güzel düşünen, kapsamlı düşünen gençlerimiz var. Bu objektiflik karşısında ileriki süreç için daha fazla ümitli oluyorum. Gençler araştırmayı ve incelemeyi seviyorlar. İnterneti dolayısıyla dünyayı takip ediyorlar ve geniş ve farklı düşünceleri ortaya koyuyorlar. Gençlerin bu yaklaşımları takdiri hak ediyor.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap