SON DAKİKA
SON DAKİKA


Fissac Projesi
3.01.2023

FISSAC (Genişletilmiş İnşaat Değer Zincirinde Sürdürülebilir Kaynak Yoğun Bir Endüstri İçin Endüstriyel Ortak Yaşamı Teşvik Etme Projesi) projesi, endüstriyel simbiyoz ağlarını desteklemektedir. Yerel ve bölgesel düzeylerde pilot programları tekrarlamaktadır. Bilgi alışverişini kolaylaştıracak bir metodoloji ve yazılım platformu geliştirmek için; inşaat ve yıkım değer zincirinin her seviyesindeki paydaşları içermektedir. Model, üç sürdürülebilirlik sütununa dayanmaktadır. Çevresel (yaşam döngüsü yaklaşımıyla), Ekonomik ve Sosyal (paydaş katılımı ve toplum üzerindeki etki dikkate alınarak) sürdürülebilirlik yaklaşımları uygulamaktadır.

FISSAC Yazılım Platformu ile; çok işlevli bir bölgede potansiyel endüstriyel ortak yaşamı tespit edebilir ve değerlendirebilirsiniz. Bu ortamda eko-endüstriyel gelişmeyi teşvik etmek için izlenecek adımlar nelerdir sorularının cevapları bulunmaktadır. FISSAC projesi, bu soruları cevaplamak için karar destek metodolojileri ve araçları geliştirmektedir. Malzeme akışlarına ilişkin bilgiler; veri işleme yöntemi ile, potansiyel atık alışverişini ve hizmet ortaklaştırmasını tespit etmek ve bunların fizibilitesini değerlendirmek için saklanmalıdır. Bu amaçla FISSAC, iki alanda karar vermeyi destekleyebilen entegre bir endüstriyel simbiyoz yönetim yazılımı aracı geliştiriyor:

Malzeme akışı analizlerine ve endüstriyel kümelemeye yönelik yaşam döngüsü yaklaşımı ile şu konular sağlanmaktadır. Önerilen endüstriyel simbiyoz (IS) çözümlerinin çevresel etkisinin ve malzeme akış maliyetlerinin doğru ve dinamik yaşam döngüsü değerlendirmesi yapılmaktadır. Ekonomik faydaların bütüncül bir şekilde ölçülmesi sağlanmaktadır. Bir harita üzerinde dinamik/canlı yan ürün ve atık akışı analizleri (tesislerin coğrafi referansı) yapılmaktadır.

CBS tabanlı yaklaşım uygulanmaktadır. Coğrafi referanslı atık akışları ile atık mevcudiyeti ve özelliklerine ilişkin veriler bir harita üzerinde yayınlanmaktadır. Platformdaki her IS sistemi tarafından üretilen sonuçların etkisini artırmak için inşaat değer zincirinin endüstriyel oyuncuları arasındaki temasları kolaylaştırmak sağlanmaktadır. Az miktarda atık akışları için araştırma ve geliştirme teşvik edilmektedir. LCA yetenekleriyle ilgili olarak ekonomik ve çevresel yüklerin sayısallaştırılması gerçekleştirilmektedir.

FISSAC Yazılım Platformu, endüstriyel simbiyoz ağındaki ortakların rollerini değerlendirmek ve sosyal ağ analizi (SNA) metodolojilerini kullanarak genel operasyonun başarısını değerlendirmek istemektedir. Bunun için yeteneklerini entegre ederek ve ağ analizi işlevleri ekleyerek mevcut yazılımların ötesine geçmeyi amaçlamaktadır.

Dinamik coğrafi veri tabanı web hizmeti için veri kaynağı olarak kullanılacak ve iklimsel, sosyo ekonomik, finansal, enerji, malzeme, hareketlilik ve paydaşlara faydalı tüm coğrafi referanslı verilerle ilgili grafik katmanlar hakkında, anlamsal bilgi sağlayacak bir bilgi havuzu geliştirmektedir. FISSAC platformu, malzeme ve enerji akışının yanı sıra incelenen akış zincirlerinin çevresel etkilerinin ve maliyetinin değerlendirilmesi için kullanılmaktadır.

Faydalar şunlardır: Ürünlerin üretim maliyetinin ve yaşam döngüsü maliyetlerinin azaltılması, çevre uyumluluğu için destek, temiz üretim stratejilerinin uygulanması, kaynak ve enerji verimli endüstri için sektörler arası sinerjilerin gerçekleştirilmesi sağlanmaktadır. Ayrıca; yaşam döngüsü değerlendirmesi, yaşam döngüsü maliyetlemesi, malzeme ve enerji akışı analizleri, çok amaçlı optimizasyon, görselleştirme ve diyagramlar, endüstriyel ekoloji ölçümleriyle ağ analizi, grafik ve ağ topolojileri ve endüstriyel sistem modelleme, yenilikçi döngüsel ekonomi ve endüstriyel simbiyoz gösterge tabanlı değerlendirmeler yapılmaktadır. https://fissacproject.eu/en/

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap