SON DAKİKA
SON DAKİKA


Dijital şehirler düşüncesine bakış
21.02.2023

Avrupa Komisyonu'nun bir girişimi olan Dijital Şehirler Düşüncesi, ileri teknolojilerin entegrasyonu yoluyla şehirlerde sürdürülebilir ekonomik büyümenin sağlanmasına yardımcı oluyor. Dijital Şehirler Düşüncesi Girişimi; dijital öncelikleri (örneğin akıllı uzmanlaşma, dijital şehir, e-devlet) içeren mevcut politikalar ile dijital dönüşümü destekleyen yeni planlanan politika eylemleri arasındaki tamamlayıcılıkları ve sinerjileri teşvik etmektedir.

Dijital Şehirler Düşüncesi; Avrupa şehirlerinin bölge sakinleri, işletmeleri, çalışanları ve girişimcileri için günlük yaşamı dönüştürebilecek dijital politikalar geliştirmesine ve uygulamasına yardımcı olmak için özel olarak hazırlanmış bir koçluk ve kolaylaştırma programı tasarısıdır. Uygulamalı üstün özellikli politika tavsiyesi, koçluk danışmanlığı, ağ oluşturma stratejileri ve toplum desteği sayesinde, Avrupa'daki bir grup şehir dijital dönüşümün faydalarını yakalama fırsatından yararlandı. Girişimin özel hedefleri şunları içermektedir.

Avrupa şehirlerinin vatandaşlarının yaşam kalitesini iyileştirmelerine yardımcı olmak amaçlanmaktadır. Gelişmiş teknolojileri vatandaşların hizmetine sunmak hedeflenmektedir. Üretkenliği artırmak ve büyüme oluşturmak için üretim ve hizmetleri dönüştürme gerçekleştirilmektedir. Yetenekleri ve girişimcileri oluşturmak ve çekim noktası oluşturmak amaçtır. Kritik altyapılara, teknolojilere ve açık verilere yapılan yatırımları artırmak üzerine odaklanılmaktadır.

Şehirler; projeye katılırken, dijital dönüşüm için net bir strateji belirlemek amacıyla bir 'dijital dönüşüm yörüngesine' katıldı. Bu yörünge; her biri bu “Şehir Dijital Dönüşümü” el kitabında sunulan beş ayrı adıma bölünmüştür (Şehir Dijital Dönüşümü El Kitabı-Avrupa Komisyonu'nun Yerel düzeyde büyüme ve rekabet edebilirlik için gelişmiş dijital teknolojilerin kullanılmasına yönelik Dijital Şehirler Mücadelesi çerçevesinde geliştirilen, şehir dijital dönüşümü için adım adım bir el kitabı). Benzer bir dijital dönüşüm yolculuğuna çıkmak isteyen şehirler, dijital dönüşüm stratejisi geliştirme sürecini organize etmek ve uygulamak için bu el kitabını bir referans noktası olarak kullanabilir.

El kitabı, faydalı ipuçları ve tavsiyelerin yanı sıra, katılan Dijital Yarışma Şehirlerinden alınan gerçek hayattan örnekler içermektedir. Her adımla ilgili araçlar ve yönergeler projenin web sitesinde bulunabilir (https://www.digitallytransformyourregion.eu/).

Katılan her şehir; dijital dönüşüm yörüngesinin uygulanmasını denetlemekle görevli dahili bir Digital Dönüşüm ekibi atamaktadır. Ekibe genellikle, yerel olarak seçilmiş bir temsilci tarafından desteklenen, dijital veya ekonomik geliştirme biriminden bir personel başkanlık etmektedir. Birçok durumda şehirler, dijital dönüşüm yörüngesinin yaygınlaştırılması amacıyla yönetime katılması için özel sektörden bir temsilciyi de görevlendirmektedir (https://www.intelligentcitieschallenge.eu/). “The Digital Cities Challenge, an initiative of the European Commission”

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap