SON DAKİKA
SON DAKİKA


Çevre yönetimi
29.06.2021

Avrupa Ülkeleri evsel ve endüstriyel atıkları kaynağından toplamak, kaynağından toplarken bazı maddi finansman destek mekanizmaları oluşturmak noktasında yoğunlaşmalarını ciddi oranda artırdılar. Artık örneğin atık yağların evlerden toplanma zorunluluğu gelmek üzere.

 

Biyolojik arıtma konuları ve biyorafineri tesisleri önemli uygulamalar haline geldi. Biyorafineriler atıklardan endüstriyel değeri olan yeni maddelerin üretilmesinde, elektrik enerjisi vb. yenilikçi ürünlerin elde edilmesinde katma değer üreten konular içinde çok önemli.

 

Ülkemizde de biyorafinerilerin yaygınlaştırılması gerekiyor. Üç tarafı denizlerle çevrili olan Ülkemizde, alıcı ortam olarak denizlerin kullanılması, atık yönetiminde ortaya çıkabilen sorunlar nedeniyle denizlerin kirlenmesine neden olabiliyor. Denizlerin alıcı ortamlar olarak kendilerini temizleyebilme özellikleri var ancak bunun için belli koşulların, belli deşarj sistemlerinin uygulanması gerekli ve biyolojik arıtma konularının değerlendirilmesi gerekiyor.

 

Mühendislik yapılarının inşa edilmesi için taş ocaklarına ihtiyaç var. Taş ocağı olmadan mıcır üretilemiyor o nedenle taş ocağı işletmeciliği gerekli. Taş ocaklarının yerlerinin tespitinde çevreyi koruyan bir anlayışla yer tespit etmek gerekiyor. Bu anlamda bir veri lokasyon bankası çıkarılması önemli. Hangi özellikteki taşlar nerede ve hangi amaçlar için kullanılabilecek. Bunların bir veri bankasının çıkarılması gerekiyor. Ama bir yandan da çevresel duyarlılık konularının da göz önüne alınması gerekiyor. Ayrıca bir yandan da üretim maliyetlerini düşürmek ve geri dönüşümü öne çıkarmak için atık betonların, atık inşaat artıklarının bir yandan kullanımına ağırlık vermek gerekiyor. Alternatif mühendislik çözümlemeleri ve stratejilerinin öne çıkarılması gerekiyor.

 

Son zamanlarda gelişen müsilaj konusu büyük bir tehdit konusu haline geldi. Sürdürülebilir kalkınma konularının içerisinde atıkların değerlendirilmesi, atıkların yönetimi, atıkların endüstriyel önemi vs noktalarında arıtma tesislerini güçlendirmek, donanımlarını güçlendirmek, yerel yönetimlerin rafineri uygulamalarını desteklemek gerekiyor.

 

Yerel yönetimler alternatifler oluşturarak yaşanabilecek sorunları yönetmek noktasında girişimler yapmalı. Profesyonel çözümler sorunları yönetecektir.

 

Avrupa Birliği hedefi çok önemli. AB hedefini öncelemek ve bu alanda girişimler yapmak esasında bizim konforumuz, sağlığımız, sağlıklı kentleşmemiz açısından önemli. AB hedeflerinin tutturulması kapsamında sağlıklı kentler önemli bir başlık. Atık yönetimi, biyorafineri konuları bu bağlamda yerel yönetimler tarafından artık çok daha ciddi ele alınmalı. Büyük kentlerde Belediye ve özel sektör etkileşimlerinin ve veri sistemlerinin ortaya konulmasıyla atık yönetimi ve çevresel duyarlılıklılar çok daha etkin ele alınmalı.

 

Mühendislik büyük oranda çözüm üretiyor ancak bazı sorunlar da bu mühendislik problemlerinden kaynaklanıyor. Bu kaynaklanan sorunların da çözümü yine mühendislik içerisinde yer alıyor.  Sonuç olarak olası sorunların önüne geçilmesi için daha kaynağında işleme, biyorafineriler, modern geri dönüşüm teknolojileri ve atıkların alıcı ortamlara verilmesi noktasındaki profesyonel uygulamalar çok önemli. Bu konular için vizyonumuzu güçlendirmemiz gerekiyor. Sürdürülebilir Kalkınma çok önemli.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap