SON DAKİKA
SON DAKİKA


Bulmak için aramak gerekli!
24.08.2020
 
Doğal gaz çok değerli bir ürün. Çok miktarda sektörde kullanılıyor. Elektrik enerjisi üretiminde, endüstri sektöründe, konut sektöründe, ticari amaçlarla, ulaşım hizmetlerinin yürütülmesinde kullanılmaktadır. Amerika’da başlıca kullanıldığı sektörler elektrik enerjisi üretimi ve endüstriyel sektörlerdeki kullanımıdır. Yaklaşık kullanımın %70 kısmı bu iki başlıktadır. Endüstriyel uygulamalara örnek olarak,  ısıtma işlemlerinde, kombine güç sistemlerinde, gübre ve hidrojen üretiminde kullanıldığı örnekleri verebiliriz.

Türkiye enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için önemli girişimler gerçekleştirmektedir. Bunlardan birisi de son günlerde ifade edilen Karadeniz’deki doğal gaz rezervleri konusudur. Mevcut rezervlerin kullanıma açılması gerçekleştirildiğinde Türkiye’nin kalkınması konusunda çok önemli katkıları söz konusu olacaktır.

Türkiye’nin denizlerde böylesine devasa sondaj çalışmalarını gerçekleştirmesi, bu alana yönelik altyapıların ve teknik kapasitenin geliştirilmesi, bu konudaki bilimsel araştırmalar ve yatırımlar konusu çok önemli. Gelecekteki başarılar, bir zincirin halkaları gibi birbirine bağlı adımlardan oluşmaktadır. Bugün Karadeniz’de doğal gaz varlığından, rezervlerinden söz ediliyorsa, bu konuda ilerlemelerden söz edilebiliyorsa bunun nedeni mevcut yatırımların yapılmış olması ve bu adımların atılmış olmasıdır.

Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye’nin en yüksek kapasite geliştirdiği alanlardan birisinin de denizlerde sondaj çalışmalarındaki başarısının olması gerektiği açıktır. Doğal kaynakların kalkınmadaki önemi öne çıkmıştır. Sürdürülebilir ekonomi ve kalkınma bir bilim olarak öğretilmektedir.

Karadeniz’deki rezerv ister büyük bir rezerv olsun isterse işletme bakımından düşük bir rezerv olsun, bu konudaki tecrübe kazanımı noktasında ve dünyada bu alanda gelişmiş Ülkelerden birisi olma noktasında bu sondaj çalışmalarına devam etmek gerekmektedir. Bu konudaki yatırımlardan sonuç alınsın ya da alınmasın bu tür araştırma altyapıları güçlendirilmelidir. Başlamamış hiçbir faaliyet bitirilemez. Bu konuda oldukça başarılı sonuçlar alınacağını da düşünüyorum.
Konuların işletmecilik ve piyasal yönleri düşünüldüğünde doğal gaz bulmak kadar doğal gaz aramanın ve bulacak altyapıların geliştirilmesinin de önemi büyük. Bu konulara her yönüyle pozitif bakmak gerekiyor.

 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap