SON DAKİKA
SON DAKİKA


Bölgemizde Jeoturizme Odaklanılmalı
11.05.2021

Nationalgeographic jeoturizm konusunda önemli ayrıntılı tanımlamalar yapmaktadır. Jeoturizm Nedir? Jeoturizm, bir destinasyonun “coğrafi karakteri” ve "yer duygusu" üzerine inşa edilir. Bulunduğu yerin farklılık özellikleri vurgulanır. Hem ziyaretçiye hem de ikamet edenlere fayda oluşturmak için sürdürülebilirlik ilkelerini dikkate alarak katkıda bulunulur.

Jeoturizm sinerjik özellik taşır. Coğrafi karakterin tüm unsurları, farklı ilgi alanlarına sahip ziyaretçilere hitap etmektedir. Böylece coğrafi karakterlerin parçalarının toplamından daha zengin bir turist deneyimi oluşturmak üzere birlikte çarpan etkisi oluşmaktadır. Jeoturizm toplumu kapsar. Yerel işletmeler ve sivil gruplar, farklı, otantik bir ziyaretçi deneyimi sağlamak için bir araya gelir ve birlikte çalışırlar. Jeoturizm, hem ziyaretçileri hem de ev sahiplerini bilgilendirir. Bölge sakinleri, doğal olarak gördükleri şeylerin yabancılar için ilginç olabileceğini öğrenerek kendi miraslarını keşfederler, bilgilerini artırırlar.

Yerel halk, coğrafi zenginlikleri gösterme konusunda yetenek geliştirdikçe, turistler ziyaretlerinden daha fazlasını elde etmektedir. Bölge sakinlerine ekonomik olarak fayda sağlar. Seyahat işletmeleri yerel çalışanları işe alır ve yerel hizmetleri, ürünleri ve malzemeleri kullanır. Topluluk üyeleri jeoturizmin faydalarını anladıklarında, destinasyon yönetiminin sorumluluğunu üstlenirler. Bu anlamda bölgesel kapasite gelişir ve güçlenir. Yersel coğrafya bütünlüğünü destekler. Destinasyon meraklısı gezginler, yerelin karakterini vurgulayan işletmeler ararlar. Buna karşılık, ekonomik fayda sağlayan yerel paydaşlar, bu varlıkların değerini takdir eder ve korur. Dolayısıyla çevresel koruma duyarlılığı da güçlenir. Jeoturizm harika yolculuklar anlamına da gelmektedir.

Arzulu ziyaretçiler eve yeni bilgiler getirir. Hikayeleri, arkadaşları ve akrabaları aynı şeyi yaşamaya teşvik eder, bu da varış noktası için sürekli iş getirici bir mekanizma oluşturur. Bu tanımlamalarla, bölgemiz jeoturizm kapasitesinin geliştirilmesi gerektiği ve bu yolla, turizmin bu biçimiyle de çok önemli ekonomik kazanımların sağlanabileceği açıktır. Covid 19 sonrasında bu konuda büyük bir kapasite oluşacağını söyleyebiliriz. Bu anlamda hazırlıklar güçlendirilmelidir.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap