SON DAKİKA
SON DAKİKA


Bitüm Emülsiyonları
5.01.2021

Bitüm emülsiyonları; asfalt çimentosunun özel tesislerde suyla birlikte karıştırılarak hazırlanmasıyla üretilir.  Asfalt çimentosu suyun içine yağ damlacıkları oluşturacak şekilde dağıtılmaktadır. Asfalt çimentosu çözünen malzeme, su ise çözücü maddedir. Bu katma süreci sonunda damlacıkların tekrar bir araya gelmemesi için emülgatörler kullanılmaktadır. Bu sayede yağ damlacıkların etrafını tamamen sarılarak diğer yağ damlalarıyla birleşmeleri engellenmektedir. Asfalt emülsiyonları adlarını katılan emülgatörlere bağlı olarak alır.

Asfalt emülsiyonlarının kullanımı, yirminci yüzyılın başlarına rastlamaktadır. Ülkeden ülkeye kullanım oranı değişmektedir. Amerika, dünyanın en büyük asfalt emülsiyonu üreticilerindendir. Sıcak karışım asfaltla karşılaştırıldığında; asfalt emülsiyonlarının avantajları, düşük uygulama sıcaklığı, kauçuk lateks, çimento ve düşük solvent içeriği gibi su bazlı bağlayıcılarla uyum konularıyla öne çıkmaktadır. Emülsiyon bileşikleri; asfalt, emülsifiyer, asitler veya alkaliler ve katkılar olmaktadır. Emülsiyonun reaktivitesi ve fiziksel özellikleri tanımlanırken bileşim önemlidir. Son gelişmeler kesilme sürecinin anlaşılması üzerine odaklanmıştır.

Geçen yirmi yılda asfalt emülsiyon kimyasının performansı nasıl etkilediğinin anlaşılması üzerine dikkate değer bir süreç yaşanmıştır. Sonuç olarak, formülasyonlar, basit standart tanımlamaların dışında yapı malzemelerin performansını veya yapım sürecini optimize etmeye yoğunlaşmıştır.

Bitüm emülsiyonları, damlalar üzerindeki yükün işaretine ve reaktifliğe göre sınıflandırılır. Katyonik emülsiyonlar pozitif yük taşıyan damlalara, anyonik emülsiyonlar negatif yüklü damlalara sahiptir. Hızlı kesilen emülsiyonlar düşük yüzey alanlı temiz agregalarla çabukça birleşir. Sathi kaplamalarda (chip seal) mıcırlar bu uygulamaya örnektir. Orta hızda kesilen emülsiyonlar (MS), açık gradasyonlu karışımlarda kullanılmakta ve düşük yüzey alanlı agregalarla daha az çabuk birleşmektedir. Yavaş kesilen emülsiyonlar (SS) yüksek yüzey alanı olan reaktif agregalar ile kolay karışacaktır. Gerçek kesilme ve kür zamanı çevresel koşullarla ilişkili olarak kullanılacak malzemeye ve yapım tekniğine bağlı olacaktır.

Rafineri sürecinden sonra asfaltlar çeşitli kullanımlar için modifiye edilirler. Emülsiyonların çoğu yol kaplamasında ve kaplama endüstrisinde kullanılırlar.  Emülsiyon asfaltlar, asfalt çimentosu, katkı (surfactant, emülsiyonlaştırıcı) ve suyun bir karışımıdır.  Soğuk serilen karışımlarda, yerinde karışımlarda (mix-in-place) ve sathi kaplamalarda kullanılmaktadır. Emülsifiyer solüsyonu ile koloidal bir mil içerisinden geçirilmektedir. Kolloidal mil asfalt yağını öğütmekte ve küçük yeterli boyuttaki damlacıklar olarak emülsifiyer tarafından süspansiyonda tutulmasını sağlamaktadır. Ürün daha sonra geniş büyük tanklarda depolanır ve müşterilere gönderilir. Genellikle 50-60°C sıcaklıkta dağıtılmalıdır.

Bitüm emülsiyonlarının, katbek asfaltlara göre çeşitli çevresel yönlerden tercih noktasının güçlenmesi, sathi kaplamalarda başarılı bir şekilde kullanılabilmeleri, hazır soğuk karışımlarda kullanım olanakları ve bölgesel gelişim konuları birlikte değerlendirildiğinde; bitüm emülsiyonları üzerine Bölgemizde bir üretim kapasitesi oluşturulması, bu kapasitenin belediyecilik uygulamalarında ciddi katma değer sağlayacağı düşünülmektedir.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap