SON DAKİKA
SON DAKİKA


Belediyecilik Sektörü Yenilikçilik Arayışlarını Güçlendirmeli
15.11.2022

Şehirler, değişen konularına uyum sağlamak ve bunlara yanıt vermek için kendilerini ve sistemlerini yeniden yorumluyor ve yenilikleri keşfediyor. Dünya genelinde belediyeler, demografik, kültürel, sosyal, ekonomik ve çevresel ihtiyaçlardaki değişiklikleri ele almak için politikalar, programlar ve hizmetler geliştirmektedir. Bu nedenle, şehir yönetimleri, bu zorluklara ve fırsatlara yanıt vermek için yeni bir yerel kamu sektörü inovasyonu çağını başlatıyor. Başarılı kamu sektörü inovasyonu, deneyimleri, tecrübeleri ve esnekliği destekleyen ve vatandaşların sosyal ihtiyaçlarını dikkate alan bir ekosistemin oluşturulmasını gerektiriyor.

OECD Kamu Sektörü İnovasyonu Gözlemevi (OPSI) ve Oslo Yenilik El Kitabı'na dayalı olarak kamu sektörü inovasyonu aşağıdaki özelliklere sahip herhangi bir hizmet veya ürün olarak tanımlanmaktadır.

• Yenilikler, uyarlandıkları uygulama alanlarında yeni yaklaşımları tanıttığı ve öne çıkardığı için yenilik olmaktadır.

• Yeniliklerin uygulamaya konması gerektiğinden uygulama gerçekleştirmesinin sağlanması önemlidir.

• Yenilikler daha iyi kamusal sonuçları amaçladığından etki yönü önemlidir.

OECD Kamu Sektörü İnovasyonu Gözlemevi (OPSI), kamu sektörü inovasyonunu açıklayabilecek üç faktör önermektedir. Bunlar; “kaynaklar, yetenekler, bilgi ve inovasyon alanı tarafından belirlenen inovasyon yeteneği”, “teşvikler, değerler, liderlik ve davranışla şekillenen yenilik yapma motivasyonu” ve “finansal özerkliğe, yaratıcılığa ve iş birliğine bağlı koşulları etkinleştirmeye dayalı olarak yenilik yapma fırsatı” olarak sıralanmaktadır.

Mart 2019'da OECD, dünya çapındaki 60 belediye başkanının ofisi ile birlikte OECD Şampiyon Belediye Başkanları Girişimi'nin Şehirlerde Kapsayıcı Büyüme için İnovasyona İlişkin Atina Yol Haritasını geliştirdi ve onayladı. Kamu sektörü bakımından sosyal ve teknolojik yenilikleri araştıran Atina Yol Haritası, yerel yönetimlerin bu yenilikleri yaşayanlar için daha iyi refah sonuçları sağlayacak şekilde yapılandırması için ileriye giden yolu çizmekte ve tanımlamaktadır. Bu yönelim; yerel yönetimlerin çok çeşitli hükümet faaliyetlerinde kamu sektörü inovasyonunu destekleyebileceğini göstermektedir. Daha da önemlisi, kamu sektörü inovasyonunun sadece teknolojik değişiklikleri benimsemekle ilgili olmadığını, aynı zamanda kamu yönetiminin vatandaşların ihtiyaçlarına göre uyarlanmış mal ve hizmetler sunma potansiyelini geliştirmek için yeni süreçlerin, uygulamaların ve yaklaşımların benimsenmesiyle ilgili olduğu görülmektedir (https://www.oecd-ilibrary.org/sites/6593ec90-en/index.html?itemId=/content/component/6593ec90-en). Dolayısıyla yeni dönemde Belediyeler ve Kamu Kurumları ve Özel sektör bileşenleri arasında çok daha etkin yenilikçilik yönlü iş birliği geliştirilmelidir.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap