SON DAKİKA
SON DAKİKA


Avrupa'da yürüyüş ve bisiklet ulaşım modları
20.01.2021
 
Tüm yolculukların %20-40 kadarı bisikletle veya yaya olarak seyahat kapsamındadır. En yüksek yüzdenin Hollanda'da ve en düşük yüzde Finlandiya'da olduğu ifade edilmektedir. Yaya gezileri en çok Büyük Britanya'da gerçekleşirken, bisiklet gezileri en sık Hollanda, Danimarka ve İsveç'te gerçekleşmektedir. Yayalarda trafiğin bir parçasıdır ve trafiğe katılanların bazıları diğerlerinden daha fazla yürür veya bisiklete biner. Bu farklılıklar aynı zamanda kazaya karışmalarına da yansır. Yürümenin özellikle önemli olduğu yaş grupları, 12 yaş altı çocuklar ve 75 yaş ve üstü yetişkinlerdir. Bisiklet en sık 18 yaşın altındakiler tarafından kullanılmaktadır

Yürüyüş bir ulaşım modudur. Bir ulaşım aracı olarak yürüme; genellikle kısa geziler için kullanılır. Ulusal seyahat anketleri genellikle bu yürüyüşe dayalı kısa seyahatleri kaydetmediğinden dolayı, ülke düzeyinde yaya hareketliliğini değerlendirmek zordur. Ayrıca, öncelikle toplu taşıma ile yapılan gezilerin yürüme kısımları da genellikle dikkate alınmaz. Yedi Avrupa ülkesinden seçilen anket verileri, tüm seyahatlerin %12-30'unun yürüyerek (ana ulaşım modu olarak) yapıldığını göstermektedir. En yüksek rakam Büyük Britanya'dadır. 5 km'nin altındaki kısa yolculuklar için yürüme payı daha yüksektir ve Büyük Britanya'da maksimum %45'dir. Ortalama yürüyüş gezileri uzunluğu 1 km'den (İngiltere) 2,8 km'ye (Finlandiya) kadar değişmektedir. Bununla birlikte, kısa seyahatlerin kapsamının ulusal seyahat anketlerinde ülkeden ülkeye farklılık gösterdiği bilinmektedir. Bu, ortalama yolculuk uzunluğunun ve yürüme payının doğru karşılaştırılmasını etkilemektedir. Büyük Britanya'da, tüm yolculuk uzunlukları dahil edilirken, Danimarka'da 300 metreden kısa yolculuklar anketin dışında tutulur ve 300 ila 1500 metre arasındaki tüm yolculuklar 1 km olarak kaydedilir.

Yürümek, esas olarak iki amaç için kullanılan bir seyahat yöntemidir: Muhtemelen taşınacak çok fazla şeyin olmadığı mağazalar gibi belirli yerlere kısa geziler yapılmakta ve yürüyüşün kendi başına ana amaç olduğu zaman da boş zaman gezileri yapılmaktadır. İnsanların yürüdüğü tüm kilometrelerin (ortalama bir günde) yaklaşık %15-30'u alışveriş amaçlıdır. Ev-eğlence gezileri, en yüksek oranda İsviçre ve en alt oranda Finlandiya’da olmak üzere, kişilerin yaptığı kilometrelerin yaklaşık %30-55'ini kapsamaktadır.

Bir diğer ulaşım modu da bisiklet ulaştırma modudur. Çoğu ülkede, insanların yüksek bir oranı bisiklete sahiptir (örneğin Norveç'te yetişkinlerin %70'i bisiklet sahibidir, İsviçre'de hanelerin %69'u bisiklet sahibidir). Bir ülkeden diğerine önemli ölçüde farklılık gösteren, bisikletin kullanım şeklidir. Bazı bisikletçiler onu ulaşım aracı olarak her gün kullanırken, diğerleri bunu sadece ara sıra yapmaktadır. Yedi Avrupa ülkesinden seçilen anket verileri, tüm seyahatlerin %3-28'inin bisikletle yapıldığını göstermektedir. En yüksek rakam Hollanda'dır. 5 km'nin altındaki kısa yolculuklar için bisikletin payı %12 (Finlandiya) ile %39 (Hollanda) arasında değişmektedir. Çoğu Avrupa ülkesinde bisiklet sürmek için ortalama yolculuk uzunluğu yaklaşık 3 km'dir. Bisiklet dükkanlara kısa geziler yapmak için ve bisiklet turunun muhtemelen başlı başına bir amaç olduğu eğlence amacı için kullanılır. Bununla birlikte, bisiklete binme aynı zamanda işe seyahat etmenin yaygın bir yoludur. İnsanların yaptığı yol kilometre uzunluğunun yaklaşık       %30 ile %40'ı ev-iş gezilerinde gerçekleşmektedir. Evden yapılan boş zaman gezileri, en çok İsviçre'de ve en az da Finlandiya'da olmak üzere, kilometrelerin yaklaşık %20-45 kadarını kapsamaktadır.

Sonuç olarak, sağlık için daha fazla yürümek ve bisiklete binmek gerekmektedir. Yürüyüş ve Bisiklet konuları trafiğin elemanlarıdır. Bu faaliyetlerin doğru değerlendirmesi toplu taşıma için de bir planlama parametresi olarak kullanılabilir. Yürüme ve bisikte faaliyetleri için altyapıların güçlendirilmesi gerekmektedir. Bu bakımlardan alternatifler oluşturulmalıdır [https://ec.europa.eu/transport/road_safety].

 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap