SON DAKİKA
SON DAKİKA


Avrupa’daki yeşil yolları biz de yapabiliriz!
3.08.2020

Doğal ortam, sağlıklı çevre ve gıda, temiz hava ve su, iklimsel rahatlatıcı koşullar, geçmiş miras ve kültür, anılar vb. Birçok neden insanları yaylalarda yaşamaya itiyor. Bu istek yaygınlaşıyor. Bölgemizde son yıllarda öne çıkan bir uygulama Yeşil Yol. Yeşil Yol kavramı; kara yolu mühendisliği kavramı içerisinde nispeten yeni bir konsepttir. Ulaşımın ve ekolojik sürdürülebilirlik anlayışları bütünleştirilmektedir. Kara yolu tasarımı ve inşaatı süreçlerinde çevresel yaklaşımlar kullanılır. Yeşil Yol uygulaması ile, kentsel büyüme sağlıklı gerçekleştirilmekte, çevre korunmakta ve halk sağlığı da iyileşmektedir. “Granüler malzeme taşımalı yağmur hendekleri, geçirimli kaplamalar, çevre dostu beton, yağmur suyuyla ve geri kazanılmış suyla sulama alanlarının düzenlenmesi, dere ıslahları, vahşi yaşam geçişlerinin düzenlenmesi, toprak değişiklerinin gözlenmesi, yağmur suyunun düzenlenmesi, kenar hendeklerin düzenlenmesi” Yeşil Yol konuları içerisindedir.

Tarihi ve kültürel alanların, çevresel değerin, kritik alanların, proje alanı akış rejimlerinin korunması, çok modlu ulaşım sistemleri ile ulaşım altyapısının güçlendirilmesi bu kapsamdadır. Geri dönüşüm malzemelerinin kullanılması, doğal drenaj izlerinin korunması, yol ve orman birleşim detaylarında özel bitkilerin ve coğrafyaya uygun bitkilerin ekilmesi ve çoğaltılması, mikro ormanların oluşturulması, su kaynaklarının korunması önemli konulardır.

Yayla yollarında özellikle zemin özellikleri gereği beton kaplama kaçınılmaz sorunlar üretiyor. Kısa sürede sürüş konforunun bozulması, sürüş güveliğinin azalması, arızalı arazi üretilmesi, estetik olmayan uygulamaların öne çıkması vb sorunlar çoğalıyor. Önümüzdeki süreçte bu inşaatlar belli anlayışlarla modifiye edilmeli. Beton kaplama üzerine yersel malzemelerin kullanıldığı yüksek dayanıklı asfalt kaplama uygulaması, sarı yol ve kenar çizgilerinin uygulanması, kenar hendeklerinin ve gereken yerlerde kafa hendeklerinin estetik ve granül malzeme ile inşa edilmesi, arazi ve yol birleşim noktalarında peyzaj uygulamaları değer katacaktır.

Belli lokasyonlarda teleferik uygulamaları ve cazibe merkezlerinin öne çıkarılması, yol arazi birleşim yerlerinde ağaçlandırma ve çimlendirme çalışmaları, estetik diğer uygulamalar vs. gibi çeşitli önerileri sunmak istiyorum. Sürdürülebilir bir kalkınma için, değerlerimizi çok daha iyi korumalıyız. Bunu Avrupalı yapıyor. Neden biz de aynı başarıları ortaya koymayalım. 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap