SON DAKİKA
SON DAKİKA


Atık plastikler beton parke taşları üretiminde kullanılabilir!
30.12.2019

Beton parkeler; kilit parke olarak, şehir içi araç ve yaya yollarında, alışveriş merkezlerinde, sanayi tesisleri iç ve dış kısımlarında, park-bahçe-yürüyüş ve şehir içi yaşam alanlarının zeminlerinde kullanılmaktadır. Estetik özellikleri gereği, en çok kullanılan ürün olmaktadır. Bahçe peyzajı işlerinde sıklıkla kullanılmaktadır.

Beton parkelerin performansını etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Yersel malzeme özellikleri, imalat makine sistemi, hedeflenen nihai doku, kaplama ünitesinin kalitesi belirleyici olmaktadır. Yüksek dayanım ve durabilite için düşük su/çimento oranı (0.27-0.40) uygulanması gerekmektedir.

Son yıllarda parke taşlarında, polimer katkıların, cam katkıların, atık marble katkılarının kullanımına ilişkin performans araştırmaları bulunmaktadır. Literatürde, yumuşak granüle kauçuk katkısının kullanımı noktasında, %10 oranının karışımda kolaylıkla kullanılabildiği, performans kriterlerinin uygun olduğu belirtilmektedir. Atık plastiklerin, herhangi bir seperasyona tabi tutulmadan doğrudan doğruya granül olarak parke üretiminde kullanımı ele alınabilir. Polietilen (PE), polipropilen (PP), polistiren (PS), polietilen tereftalat (PETE), polyamid (PA), polivinilklorid (PVC), polivinilidenklorid (PVDC) katkıları için bileşimsel kullanım performansları sorgulanabilir. TS 2824 EN 1338 standardı bağlamında, beton parkeler, uzunluk genişlik ve kalınlık bakımından sınıfsal tanımlamaya bağ kalarak uygun üretim yapılıp yapılamadığının, yani üretim geometrik kalitesine olan etkisi değerlendirilebilir. Su emme, donma çözülme, buz çözücü etkisiyle donma çözülmeye karşı direnç, yarmada çekme dayanımı, aşınma ve Böhme deneyi ile aşınmaya karşı direnç, kayma kızaklama pürüzlülük deneysel incelemeleri uygulanmalıdır.

Beton parkelerin performansını etkileyen konulardan başlıcaları,  agrega özellikleri, gradasyon,  yersel malzeme petrografisi, çimento özelikleri, içeriği, su/çimento oranı, agrega çimento uyumu, üretim tekniği gibi unsurlardır. Parke taşlarının üzerlerinin kumlamalı teknikle, bazalt granülü ile ve beyaz çimento karışımı ile kaplanması ve estetik özellikler geliştirilirken, özellikle kayma ve gürültü bakımlarından, özellikle araç trafiğine açık alanlarda, sorgulanması araştırılacaktır.

Dolayısıyla; park taşlarının estetik özellikleri, kumlamalı teknikle özel dokuda üretilebilmesi, farklı renklere ve biçimlere sahip olabilmesi, peyzaj uygulamalarında her geçen gün daha fazla oranda kullanılmaları, atık plastiklerin öğütme ve dizayn işlemleri sonucunda betonda kullanılabilirliği, bu yönle çevresel atıklarında bertarafı konusunda kazanımlar önemli konulardandır. Parke elemanların darbe dayanımlarının artırılması sağlanabilir. Atıkların değerlendirilmesi ile ekonomik kazanımlar ve çevresel üstünlükler oluşturulabilir. Belediyeler için konu önemli bir çalışma alanını oluşturmaktadır. 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap