SON DAKİKA
SON DAKİKA


Asfalt uygulamalarında yeni bir sigortacılık türü
6.01.2020

Sıcak karışım asfaltlara; sönmüş kireç, çoklu faydalar sağlamaktadır. Sönmüş kirecin su duyarlılığını kontrol etme yeteneği ve su hasarını önlemek için iyi bir soyulma önleyici olduğu bilinmektedir. Kireç aktif filler görevi görmekte, antioksidan özellik sağlamakta, sıcak karışım içerisinde ince malzeme ile reaksiyona girmektedir. Bu mekanizmalar, kaplamalar için başlıca yararlar oluşturmaktadır. Sönmüş kireç soyulmayı azaltmakta, asfalt bağlayıcıyı ve sıcak karışım asfaltı daha rijitleştirmekte, çatlama gelişimine karşı direnci geliştirmektedir. Düşük sıcaklıklarda çatlama direncini artırmaktadır.

 

Oksidasyon kinetiğini olumlu olarak değiştirmekte, oksidasyon ürünlerinin zararlı etkilerini azaltmak için ürünlerle reaksiyona geçmektedir. Kil minerallerinin plastik özelliklerini değiştirmekte nem stabilitesini ve durabilitesini olumlu yönde korumaktadır. Bu yönlerle olan iyileşmeler arazide de benzer gelişmelerin sağlanmasıyla gözlenmektedir. Servis döngüsü maliyet analizleri; kireç kullanma ile yaklaşık olarak, 20$/ton düzeyinde kazanıma yol açıldığı ve arazi performans değerlerinin beklenen kaplama ömründe %35 düzeyinde artışa yol açtığını göstermektedir. Asfalt kaplamalarda sönmüş kireç kullanımına ilişkin özel bir sigorta kapsamı oluşturulmalı, özel mevzuat hazırlanmalıdır. Sönmüş kirecin asfalt kaplamalarda kullanılması durumunda %10 başlangıç maliyet artışı oluşmasına karşın yaşam ömrü iyileşmesi ile %35 düzeyinde maliyet kazanımı oluştuğu değerlendirilmektedir. Sönmüş kireç, çok fonksiyonlu bir katkı olarak su hasarını azaltmakta, tekerlek izi ve yorulma direncini artırmaktadır. %1.5 sönmüş kireç ilavesi; hizmet ömrünü artırmakta ve bakım maliyetlerini azaltmaktadır. Sönmüş kirecin asfalt karışımlara katılmasıyla birlikte, asphalt kaplamaların hizmet ömrü işletme maliyetlerinde son derece pozitif etki oluşmaktadır.

 

2003 yılında Amerika Ulusal Kireç Birliği, Federal Karayolu İdaresi’ne asphalt kaplamalarda kireç modifikasyonunun yararlarını değerlendirmek üzere araştırma yaptı. On eyaletten toplanan girdilerle birlikte kaplamanın 20 yıllık servis ömrü boyunca yaklaşık olarak yard kare (0.84 m2) başına 2 dolarlık bir kazanımın olduğu belirlendi. İstatistiksel süreçler, kireç katkılı asfalt kaplamaların %79- 96 arasında kireçsiz kaplamalara göre daha düşük yaşam döngü işletme maliyetlerine sahip olduğunu göstermektedir. Nevada Eyaleti, çöl ikliminden dağ iklimine kadar değişen iklimsel zonlara sahiptir. Bu bölgede yapılan araştırmalarda; Nevada Eyaleti’nin kireç içeren asphalt kaplamaların yaşam döngü ömrünün 3 yıl daha uzadığı görülmektedir. Bu ilave yaşam ömrünün; asfalt karışımların başlangıç maliyetinin %10 artmasına karşın ilk yapım maliyeti ile karşılaştırıldığında %38 maliyet kazanımı anlamına geldiği ifade edilmektedir.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap