SON DAKİKA
SON DAKİKA


Vakfıkebir Ekmek,Kültür Ve Sanat Festivali
3.08.2018

Trabzon ilimizin mazisi eskilere dayanan yerleşim yerlerinden olan Vakfıkebir 1789 tarihinde ilçe olmuştur.Belediye teşkilatı ise 1894 tarihinde kurulmuştur.Adı geçen ilçemiz, tarihi süreç içerisinde üç isimle anılmakdır,Vakfıkebir-Büyükliman-Fol…Bu üç isim de yöre halkı tarafından zaman zaman kullanılmaktadır.Hem bu isimlerin nereden geldiği hem de  Vakfıkebir’in tarihi hakkında geniş bilgileri ileriki yazılarımızda okuyucularımızla paylaşacağız,diyelim ve festival konusuna geçelim…

Birincisi 1-3 Ağustos 2003 te tertiplenen,daha sonraki beş yılda yani 2007 yılında 5.cisi yapılan Vakfıkebir Ekmek,Kültür ve Sanat Festivali nin 6.cısı,11 yıl aradan sonra bu yıl 3-4-5 Ağustos 2018 tarihinde gerçekleştirileceğini duyuran Vakfıkebir Belediye Başkanı S.Muhammet Balta,il içinden ve il dışından tüm hemşerilerimizi festivalimize bekliyoruz,açıklamasını yaptı…

Vakfıkebir ekmeğini marka yapan özellikleri,duayen ekmek ustası “Topaloğlu Ekmek namıyla ünlenen Ahmet Topal’dan dinliyoruz…”Efendim,ekmek ustaları bir gün önceden ayrılan özel hamurun bekletilmesiyle ( ekşi maya) yı tutarlar ki,buna maya tutma denir.Elde edilen bu ekşi maya ile belli miktarlarda un,su,tuz karıştırılır ve ekmek yapılacak hamur hazırlanır.Yapılacak ekmeğin şekli ve  büyüklüğüne göre hamur kesilir,kesilen hamur özel kürekle,odunla kızdırılan taş fırına atılır.Ekmeğin fırında ne kadar zamanda pişeceğini bilen ustalar,pişen ekmeği fırından çıkarır çeşitli reyonlarda satışa sunulur.Yani Vakfıkebir ekmeğini marka yapan,ekmeğe inanılmaz damak tadı veren özelliklerin başında ekşi mayanın yanında odunla kızdırılan taş fırında pişirilmesi gelmektedir.Yörenin suyu ve havasının da,ekmeğim lezzetli olmasında katkıları vardır.Hijyen konusuna azami dikkat mutlaka gösterilmektedir.Hocam,ben burada konu ile ilgili kısa ve özet bir bilgi vermeye çalıştım,daha geniş bilgileri inşallah ileri tarihlerde paylaşırız…”

Efendim Vakfıkebir ilçemiz,tarihi boyunca ürettiği kaliteli tereyağı ile de yurdumuzun her köşesinde sesini duyurarak Trabzon’nun yüzakı olmuştur…3 Ağustos(bugün) başlamış olan ve üç gün sürecek Vakfıkebir Ekmek ve Sanat Festivali,bu şirin ilçemizin gelişmesine,kalkınmasına,fırıncılık sektörünün ülkemizin diğer yörelerine de yayılmasına,özellikle insanımızın ağız tadıyla kaliteli taş fırın ekmeğinin lezzetini tatmasına büyük katkıları olacaktır…Düzenleyenlere kolaylıklar diliyorum…

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap