SON DAKİKA
SON DAKİKA


Toplum vicdanı
10.03.2019

Toplum; bireylerden oluşan bir kavram olduğuna göre, toplum vicdanı demek bireylerin vicdanı demektir. Bir başka irdelemeyle toplum vicdanı demek yerine, vicdanlı insanlar topluluğu ya da vicdansız insanlar topluluğu deyimi de kullanılmaktadır. Eğer toplumu oluşturan bireylerin vicdanı insanı ise, ahlaklı ise o toplumdan vicdanlı toplum diye bahsedilir...

Elbette ki, her toplumda her bireyden, normal ölçüler içinde vicdanlı davranışlar beklenmeyebilir ama bunlar topluma egemen olmamalıdır. Lütfen dikkat ediniz; Kim ki bir toplumda iyi davranışlar sergiler, üzerine düşeni yapar, toplumun det ve sıkıntılarıyla ilgilenir, lakin kendisine gösterilmesi gereken sevgi ve saygı yerine, yalan ve iftiralarla hakkında dedikodu yapılırsa, o toplumda iyi şeylerden bahsetmeye imkan yoktur.

Kim ki, bir toplumda iyi davranışlar sergilemez, üzerine düşen görevi yapmaz, toplumun dert ve sıkıntılarıyla uğraşmaz, dedikodu üreterek huzuru bozar, tepki alması gerekirken saygı görürse, o toplumda iyi şeylerden bahsetmeye imkan yoktur. Tam da bu noktada kendi kendimize soralım: “Toplumumuz, bu konularda görevini yapabiliyor mu...?”

Evet! Toplumumuz her yönüyle özgür bir toplumdur. Lakin gereksiz çekememezlikler, nefret ve yersiz hırslar ve de yanılgılar yüzünden birtakım gereksiz işlerle uğraşıp huzursuzluk ortamı yaratmak, toplumun ve dolayısıyla da devletin bölünmez bütünlüğüne zarar vermek demektir.

Değerli okuyucularımız; hiç arzu etmediğimiz bazı olumsuz açmazlarımızı aşmalıyız ki, daha iyiye ve daha güzele gidelim. Toplum vicdanı haklı ile haksızı, gerçek ile sahteyi, dürüst ile dürüst olmayanı, yararlı ile yararsızı ayırt edebilmelidir ki, sevgi ve saygının hakim olduğu huzurlu bir havayı hep birklikte soluyalım...

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap