SON DAKİKA
SON DAKİKA


Fındıkta Verim Ve Kalite Sorunu
19.08.2021

Bölgemizin en önemli geçim kaynağının fındık olduğunu hepimiz biliyoruz. Özellikle son yıllarda bölgemizdeki fındık bahçelerinde hasat edilen fındığın veriminin ve kalitesinin düşmesi üreticilerimizi sıkıntıya sokmakta olduğunu açık olarak görüyoruz. Efendim bu konuda sözü fazla uzatmadan fındıkta verim ve kalite düşüklüğünün nedenlerini, bazı uzman ziraat mühendislerinin de görüşleri doğrultusunda şöyle sıralayabiliriz…

1-Fındık bahçelerinin bakımına gerekli özenin gösterilmemesi: Bakımsız olan bahçelerde verim ve kalite sürekli olarak düşmektedir.

2-Son birkaç yıldan bu yana fındıkta görülen (KÜF),yani bilimsel söylemle (KÜLLENME) olayı: Küllenmenin çotanaklarda da yoğun olarak görülmesi, fındıkta verim ve kaliteyi önemli oranda etkilemektedir.

3-Özellikle bu son yıllarda görülen fındık kurtlarına bir de yoğun olarak (Yeşil kokarca) adıyla bilinen zararlı eklenince, fındıkta iç çürüğü yoğun olarak karşımıza çıkmaktadır.

4-Verim ve kalite kaybının bir başka nedeni de (Fındık kozalağı)dır.

5-Olumsuz hava koşullarının da ürün kaybına sebep olduğu da bir gerçektir. ( 2004 yılında yaşadığımız don olayı hala hafızalardadır…)

Genel hatlarıyla değindiğimiz bu sebeplerden dolayı bölgemiz genelinde fındık üretiminde  kalite ve verim düşüklüğü görülmektedir.Bu noktada az da olsa,hasat için hiç girilmeyecek bahçelerin olduğu da görülmektedir….Bu verim ve kalite düşüklüğünün yanında, yoğun olarak fındıkta kuruma( dal kuruması),gerçekten de çok ama çok endişe verici boyutlara ulaşmıştır…


ŞİMDİ SORU ŞU…? Fındıkta yaşanan kalite ve verim düşüklüğünü önlemek, en azından asgariye indirmek için neler yapılmalı, dal kurumasının önüne nasıl geçilmelidir?

Bahçe bakımı, küllenme ve fındık zararlıları ile mücadelenin şart olduğu bir gerçektir. Ancak bu mücadele için birinci derecede  İlçe Tarım Müdürlükleri ve Ziraat Odaları, bakım ve ilaçlama konularında, üreticileri bilgilendirmede daha da aktif olsalar diye düşünüyorum… Bahçe bakımı, küllenme ve fındık zararlıları ile bilimsel olarak mücadele için söylem değil eylem gerekir. Hayata geçirilecek eylem planlarını da tarımla ilgili bu kurumlarımızın yapması daha doğru olacaktır…


 Efendim son yıllarda, fındık bahçelerine gösterilen ihtimam, sevindirici bir düzeye ulaştı desek yanlış olmaz. Gözlemimiz o dur ki; vatandaşımız(üreticimiz),artık bahçesine daha fazla zaman ayırıyor.Özellikle gübrelemenin yanında ilaçlamaya gereken özen gösterilmeye başlandı.İlaçlamanın fındıkta kaliteyi yükselttiğinin herkes farkına vardı.

Fındık bahçelerine ilginin artmasının önemli nedenlerinden birisi, belki de en önemlisi fiyat konusudur. Üreticilerimiz hangi ürünü yetiştiriyor olursa olsun, alın terinin karşılığını aldığına kanaat getiriyorsa bağına, bahçesine çok daha fazla ilgi gösteriyor. Şu bir gerçek ki; üreticimiz emeğinin karşılığını alamadığında, tedirgin oluyor, isteksiz oluyor, bağına, bostanına yeteri kadar ilgi göstermiyor,dolayısıyla verim de, kalite de,rekolte de düşüyor…

Fındık üreticileri, ürünlerine doyurucu fiyat verildiğinde ( ürünü para ettiğinde),kalite de, verim de yükseliyor… Yetkili mercilerin öncelikle bu durumları dikkatle araştırıp, üreticileri mağdur etmeyecek, onları daha da özendirecek kararları almaları,genelde toplumumuzu da memnun edecektir…Üreticilerimize bol mahsül ve bol kazançlar diliyorum…

                             

    

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap