SON DAKİKA
SON DAKİKA


Beşeri düşünce ve kuran
9.01.2021
Değerli okuyucularımız unutmayınız ki Kuran; insanları karanlıktan aydınlığa çıkaran bir kitaptır. İnsanın Kuran’a en yakın olduğu an, onu düşündüğü andır. Kutsal kitabımız Kuran’ın sahip olduğu derin manaları ve de tutarlılığını anlamak ve ortaya çıkarmak için iyi düşünmek lazımdır. Kuran’ın üstünlüğünü ortaya koyan en önemli özellik, ondaki açıklamaların, hükümlerin ve de ilkelerin birbirine ters düşmemeleri ve tutarlı olmalarıdır.
Eğer Kuran bir beşer tarafından yazılmış olsaydı, orada ihtilaf ve tutarsızlıkların olması doğal olacaktı. Zira beşer düşüncesinin ortaya koyduğu fikirlerde çatışma, ihtilaf ve düzensizlik, beşeri düşüncenin yapısında vardır ve bu da doğaldır. Onun içindir ki, beşeri düşüncenin ürünleri kutsanamaz ve insanlığın tapınağı haline getirilemez...

Beşeri düşüncenin ürünlerindeki çatışmaya, tartışmaya ve ihtilafa en güzel örnekleriyle felsefede rastlamakta olduğumuzun bilincindeyiz. Her felsefi sistem, kendi sınırını tespit edip bağımsızlığını elde edebilmesi için, diğer felsefi sistemleri tenkit edebilmeli ve onları kökünden sarsacak bir şekilde çatışmaya girebilmelidir. Diğer taraftan İslam düşüncesinin yapısını ören büyük alimlerin içtihatlarındaki büyük farklılıklar, tartışmalar ve hatta çatışmalar onların ne derecede beşeri kaynaklı olduklarını ifade etmektedir.

Bu noktadan hareketle denilebilir ki, beşeri düşünce ürünleri, insanın tapınacağı ve tenkit edemeyeceği kadar kutsal olsaydı birbirleriyle çatışmaz ve de aralarında ihtilaf olmazdı. Mademki, beşeri düşüncenin ürünlerinden bir dinin kutsal kitabı doğmayacak ve oluşmayacak; öyleyse, din adamları dini konularda fetva verirken ve izahlarda(açıklamalarda)bulunurken, bu beşeri düşünce ürünlerini dindenmiş gibi göstermemelidirler. Beşeri düşünce ile ilahi vahyi birbirinden ayırmaları onların en önemli görevi olmalıdır. Onun içindir ki, insanın Kuran üzerinde farkına varacağı ilk özellik, ondaki tutarlılık ve herhangi bir çatışmanın olmamasıdır.

Gerçekle ters düşen bir ayet ve cümle yoktur. Baştan sona bütün izahları birbirine uygun, birbirini destekler ve tamamlar mahiyettedir. Kuran’ın bu özelliğini ancak düşünce gücümüzle tespit edebiliriz. Kuran’daki incelikler, beşeri problemlerin çözümündeki tarafsızlık ve kapsayıcılık, başkalarının nakletmesiyle değil, bizzat düşünerek elde edilebilecek niteliktedir. Burada Kuran,insanoğlunun kendisi hakkında yapacağı değerlendirmeyi bizzat düşünerek yani bilinçli yapmasını istemektedir.İnsanın Kuran hususundaki kararında bağımsız olmasını istemektedir.İnsan düşüncesi serbest bırakılırsa Kuran’ın ne kadar ince,tarafsız ve tutarlı manalara sahip olduğunu mutlaka anlayacaktır.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap