SON DAKİKA
SON DAKİKA


Örnek iki adam: Binali Yıldırım ve Ekrem İmamoğlu
10.03.2019

Seçimlerin kalbinin attığı nokta, her zaman İstanbul’dur...

İstanbul Türkiye’dir...

İstanbul’dan çıkan sonuç Türkiye’nin aynası olur...

31 Mart yerel seçimleri de öyle olacaktır...

Yaklaşık 10 milyon seçmenin oy kullanacağı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri için 24’ü bağımsız toplam 32 aday yarışacak.

Ancak bu adaylar arasından anketlerde öne çıkan isimler Cumhur İttifakı adına AK Parti’den aday gösterilen son Başbakan Binali Yıldırım ve Millet İttifakı adına CHP’den aday gösterilen Beylikdüzü eski Belediye Başkanı, Trabzonlu hemşehrimiz  Ekrem İmamoğlu...

31 Mart’ta tüm gözler İstanbul’da olacak hiç kuşkusuz...

Seçim öncesi anketlere inanmasak dahi anketsiz de kalmıyoruz dersek yalan olmaz...

Bakmadan geçmek mümkün mü?

Peki anketlerde durum ne?

İstanbul’da iki aday (Binali Yıldırım-Ekrem İmamoğlu)  arasındaki farkın büyük olmaması dikkat çekiyor.

Elimde anket firmalarının çalışmaları var...

Bugün onları sizlerle paylaşmak istiyorum.

***

Konsensus Araştırma ve Danışmanlık Şirketi’nin 31 Mart 2019 yerel seçimlerine ilişkin yaptığı son kamuoyu araştırmasının sonuçlarına göre, araştırmaya katılanların yüzde 49,3’ü AK Parti’ye, yüzde 41,3’ü CHP’ye, yüzde 5,2’si HDP’ye ve yüzde 4,1’i MHP’ye oy vereceklerini belirtti.

MHP’nin İstanbul’dan aday çıkarmadığı ve AK Parti adayını destekleyeceğini belirtmesi göz önüne alınırsa, Konsensus anketine göre Büyükşehir Belediye Başkanı seçimlerini Binali Yıldırım kazanacak gibi duruyor.

PollMark Araştırma Şirketi’nin 9-15 Şubat tarihlerinde görüştüğü ve 5 bin 24 kişiye dayandırdığı kamuoyu yoklaması, Binali Yıldırım’ın oy oranının yüzde 36 olacağını öngörüyor. Ankete göre yarışın favori ismi ise yüzde 37,8 tahmini oy oranıyla Ekrem İmamoğlu.

Gezici’nin anketine göre ise AK Parti’nin adayı Binali Yıldırım’ın yüzde 52,1, CHP ve İYİ Parti’nin desteklediği Ekrem İmamoğlu’nun ise yüzde 46,6 oy oranına sahip olduğu görülüyor.

ORC Araştırma’nın 6 Mart tarihinde paylaştığı ankete göre Yıldırım’ın oyları yüzde 50,9 olurken, İmamoğlu’nun oyları yüzde 46,6 olarak açıklandı. Ankete katılanların yüzde 2,5’i diğer adaylara oy vereceğini ya da kararsız olduğunu açıkladı.

Avrasya Araştırma Şirketi’nin Başkanı Kemal Özkiraz, yaptıkları çalışmanın sonuçlarını paylaştı. Buna göre Ekrem İmamoğlu’nun oyları yüzde 42, Binali Yıldırım’ın oyları ise yüzde 44 olarak belirtildi.

Piar Araştırma tarafından 19-22 Aralık tarihlerinde 3 bin 120 kişiye sorularak yapılan kamuoyu yoklamasında ise Yıldırım’a oy vereceklerini belirtenlerin oranı yüzde 36,5 seviyesindeyken, İmamoğlu’na oy vereceklerini söyleyenler yüzde 33 oldu.

Optimar Araştırma’nın İstanbul’da 3 bin 12 kişiye sorarak elde ettiği bilgiler ışığında Binali Yıldırım’a desteğin oranı yüzde 45,9, Ekrem İmamoğlu’na destek ise yüzde 41,6 çıktı.

Diğer yandan AK Parti’nin kendisi için yaptırdığı araştırmaya göre İstanbul’da Binali Yıldırım’ın oylarının Ekrem İmamoğlu’ndan 1.5 puan farkla önde olduğunu belirlendi.

Aksoy Araştırma Şirketi’ne göre de İstanbul’da Cumhur İttifakı’nın adayı Binali Yıldırım önde.

Sizin anlayacağınız büyükşehirlerde başta İstanbul olmak üzere Türkiye’yi kıran kırana bir seçim bekliyor..

***

Gelelim asıl önemli olan noktaya...

Hem de çok önemli...

Seçim  öncesi Binali Yıldırım ile Ekrem İmamoğlu’nun bugüne kadar birbirlerine karşı son derece saygılı bir tutum içerisinde olması ve siyasetin gergin ortamından hiç etkilenmemeleri  her şeyden çok daha önemli...

Bunu son derece önemli buluyorum...

Türkiye’nin gergin seçim sürecinde, herkesin birbiri aleyhine kırıcı olmayı bırakın, belden aşağı cümleler kurduğu bir ortamda İstanbul gibi  dünyanın gözünün üzerinde olduğu ilde iki başkan adayının örnek tavrı her şeyden önemli...

Helal olsun...

Siyaset işte bu...

Biri Ulaştırma Bakanlığında büyük projelere imza atmış, Başbakanlık ve TBMM Başkanlığı yapmış  Erzincan’ın Refahiye ilçesinin Kayı Köyü’nden  siyasetin duaeyeni,  beyefendi, mütevazı sakin güç denecek bir adam Binali Yıldırım...

Diğeri babası Özal’ın ANAP’ının kurucularından Hasan İmamoğlu’nun oğlu, Beylikdüzü Belediye Başkanı olarak tarih yazmış Trabzon’un Akçaabat ilçesi  Cevizli Köyü’nden siyasetin parlayan yıldızı cesur bir genç Ekrem İmamoğlu..

İkisi de buram buram Anadolu kokuyor...

İkisi de sırça köşklerin adamı hiç olmamış..

Hem Binali Yıldırım’ı, hem de Ekrem İmamoğlu’nu  örnek bir seçim süreci yaşattıkları ve birbirlerine yönelik tek kırıcı söz söylemedikleri için kutluyor, alkışlıyorum..

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap