SON DAKİKA
SON DAKİKA


O seçmenler sandığa gidecek mi?
9.06.2019
YSK'nın 23 Haziran kararının ardından adaylar İstanbul Büyükşehir Belediyesi için yeniden sahaya inerken, anket şirketleri de ellerindeki son verileri açıklamaya devam ediyor. 

Peki İstanbul'da son durum ne?

Euronews'in derlediği bilgilere göre İstanbul seçimleri için şu ana kadar bazı anket firmaları yaptıkları araştırmaları yayımladı ya da bu araştırma sonuçları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

OPTİMAR ARAŞTIRMA

Optimar Araştırma şirketi, 23 Haziran'da yapılacak seçimlerle ilgili yaptığı son ankette CHP adayı Ekrem İmamoğlu’nun yüzde 52 ile Binali Yıldırım’ın dört puan önünde olduğunu ortaya koydu.
Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Daşdemir, Yüksek Seçim Kurulu’nun gerekçeli kararının açıklanmasından sonra yapılan yeni araştırmanın da önümüzdeki günlerde sonuçlanacağını belirtti.

PİAR ARAŞTIRMA

İstanbul'da 23 Haziran günü yenilenecek seçimle ilgili Piar Araştırma Şirketi tarafından yapılan bir değerlendirmede “Kitle psikolojisinin Ekrem İmamoğlu lehine olduğu” yorumu yapıldı.

Seçimlerin her iki taraf için de riskler barındırmakla birlikte her iki adayın da kazanma ihtimali bulunduğu belirtilen Piar açıklamasında, “Ancak kitle psikolojisinin Ekrem İmamoğlu lehine olduğunu söylemekte fayda görüyoruz” denildi.

Piar'ın sosyal medya aracılığıyla yaptığı açıklamasında, seçmen psikolojisini doğru yönlendiren tarafın bu kez farklı kazanabileceği belirtilerek, “Seçimlerin sonuna doğru hangi adayın kazanacağı fikri ağır basarsa, o aday 31 Mart'a oranla çok daha büyük fark yapabilir” ifadesi kullanıldı.

MAK DANIŞMANLIK

MAK Danışmanlık Araştırma Şirketi’nin 11 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği ankete göre 23 Haziran'da CHP adayı Ekrem İmamoğlu, AK Parti adayı Binali Yıldırım'ın 2 puan önünde.

15 ve 20 Mayıs arasında yapılan anketin sonuçlarına göre, kararsızlar dağıtıldıktan sonra Ekrem İmamoğlu’nun yüzde 50.3, Binali Yıldırım’ın yüzde 48.2 ve Saadet Partisi adayı Necdet Gökçınar’ın yüzde 0.75 oy alacağı öngörülüyor.

MAK Danışmanlık Araştırma Şirketi, İBB Başkanlığı seçimlerinin yanı sıra, ankete katılanlara YSK'nın İstanbul kararını, adaylar hakkında neler düşündükleri ve yarın seçim olsa hangi partiye oy verirdiniz gibi sorular yöneltti.

Cevap verenlerin yüzde 47’si YSK’nın kararını doğru bulmazken, yüzde 43 de kararın doğru olduğunu ifade etti. Ayrıca ankete katılanların yüzde 79’u 31 Mart’ta destekledikleri adayı desteklemeye devam edeceğini belirtirken, yüzde 13’ü 23 Haziran’da farklı bir aday seçebileceklerini açıkladı.

ORC ARAŞTIRMA

En yeni anketi ise ORC  yaptı....

ORC bugüne kadar yapılan anket firmalarından ilk kez farklı olarak Binali Yıldırım’ın öne geçtiğini duyurdu. ORC Araştırma Eğitim Danışmanlık'ın “23 Haziran'da kime oy vereceksiniz?” sorusuna  cevap verilen son ankete göre AK Parti'nin adayı Binali Yıldırım yarışı yüzde 47 ile önde götürüyor. CHP'nin adayı Ekrem İmamoğlu diyenlerin oranı ise yüzde 46.7'de kaldı.

Bütün bu anketlere baktığımız zaman 23 Haziran’da İstanbul’u nefesleri kesecek kıran kırana bir yarış bekliyor...

Kazananın yine çok az bir farkla ipi göğüsleyeceğini görmek mümkün...

Her türlü sonuca açık bir seçim geliyor...

Bayram da bitti...

Bugün ile birlikte TBMM’deki herkesin İstanbul’da sahaya ineceğini söylemek zor değil...

Bayramda Ekrem İmamoğlu’nun Karadeniz’de, Binali Yıldırım’ın ise Güneydoğu Anadolu’da gövde gösterisinde bulunması, iki adayın da İstanbul’daki seçmen profili üzerinde ‘Nerede eksik kalıyoruz’ noktasında son hamlelerini yaptığını gösteriyor...

Ve İstanbul seçimlerinin bir Büyükşehir Belediye Başkanlığı değil de iktidar  seçimi gibi bir süreç yaşandığı gözler önüne seriliyor. 

Seçim tartışmasının seçim sonrası da süreceğini belirtmek zor değil...

Binali Yıldırım kazanırsa 2023 yolculuğunda AK Parti iktidarının önünün açılacağı, Ekrem İmamoğlu’nun kazanması halinde ise Türkiye’yi yeni bir siyasal krizin bekleyeceği, bu krizin erken seçim tartışmalarını da beraberinde getireceği muhakkak...

Seçime iki hafta gibi bir süreç kalmışken bir oyun dahi çok değerli olduğu görülüyor. Bu yönde her geçen gün çarpıcı gelişmelerin yaşanabileceği ve bu gelişmelerin seçmen üzerinde etkin olabileceğini görmek gerekir...
İstanbul’dan tatil için memleketlerine gidenlere ‘İSTANBUL’A DÖN OYUNU KULLAN’ çağrılarının daha da artacağı muhakkak...

Ve 31 Mart seçimlerinde 1 milyon 300 bin seçmen sandığa gitmedi. 23 Haziran seçim sonuçlarının  bu seçmenlerin sandığa ne oranda gideceği ve kime oy vereceğine bağlı olacağını söylemek en doğru analiz olacaktır.
Yani 23 Haziran’da  gözler 31 Mart’ta oy kullanmayan seçmenlerin üzerinde olacak...

Kilit onlar!

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap