SON DAKİKA
SON DAKİKA


Atatürk Suriye Başbakanı Mardam’a Karpiç Lokantası’nda ne demişti?
29.03.2019
Türkiye bir taraftan seçimlere doğru yol alırken diğer taraftan özellikle Güneydoğu sınırında (Suriye-Irak) çok dikkatli olması gereken süreçten geçiyor.

Kimin umurunda onu bilmem!
Ama benim umurumda.

Çünkü ABD Başkanı Donald Trump tam anlamıyla İsrail’in piyonu konumunda. Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan etmesinin ardından Suriye’ye ait Golan Tepeleri’ni İsrail’e altın tepsi ile sunmasının Türkiye üzerinde de zamanı geldiğinde bir planı olacağının göstergesi olmadığını hiç kimse inkar edemez.

Tarih, milletlerin aynasıdır.

Atatürk’ün, ölümünden kısa bir süre önce Suriye konusunda Fransa ve Suriye Başbakanı Mardam ile girdiği diyaloğu sizlerle paylaşmak istedim.

***


1937 senesinin sonları... 
Fransızlar, Misak-ı Milli sınırları içinde yer alan Hatay’ı, diplomatik oyunlarla Türkiye’den koparmaya çabalıyor. 

Paris yönetimi, bir yandan da Suriye’yi, Hatay üzerinden Ankara’ya karşı kışkırtıyor.
Cumhuriyet Hükümeti’nin, Fransa’ya, ‘Hatay için gerekirse savaşırız’ mesajını verdiği günlerde, Mustafa Kemal Atatürk, dönemin Suriye Başbakanı Cemil Mardam’la, Ankara Ulus’taki Karpiç Lokantası’nda bir araya geliyor.

Görüşmede, Atatürk, Başbakan Mardam’a Fransızların oynadığı oyunu şu cümlelerle açıklıyor:

“İslam âlemi ve Suriye milleti ve devleti tamamıyla ve katiyen bağımsız olmalıdır (...) Fransızlar Suriyelileri adam yapmak istiyorlarmış. Fakat evvela kendileri adam olsunlar. Suriyeliler zeki, modern ve nazik insanlardır. Fransızların terbiyesine ihtiyaçları yoktur (...) Batıdan bir millet gelecek bunu tayin edecek, bu benim hoşuma gitmiyor (...) Bizi karşı karşıya bıraksınlar. Biz anlaşırız.” 

Sonra ekliyor:

“Ben ve hükümetim sizin tam bağımsızlığınızı istiyoruz. Eğer Fransızlar mani olursa, Fransızlara da söyleyecek sözlerimiz vardır. Ona da kefilim. Suriyelilerin ordusu yoktur. Fakat bizim ordumuz kafi. Söz veriyorum: İcap ederse girerim ve sonra yine çıkarım. Temenni ederim ki, buna mecbur olmayalım. Katiyen bırakmam. Suriye’yi terk etmek istemiyorlar. Fakat terk edeceklerdir. Bir kere tutunuz, ordu yapınız. Korkmayınız. Bir şey yapamazlar. Kuvvet kullanmazsanız her şeyi yaparlar.”

Mustafa Kemal Atatürk 21 Aralık 1937 (1)

***

Atatürk ve Suriye Başbakanı Mardam arasında geçen bu konuşmadan yaklaşık 80 yıl sonra, bugün Suriye’de benzer bir durum yaşanıyor.

Türkiye ile Suriye yönetimlerinin karşı karşıya gelmesinin ABD’nin büyük bir oyunu olduğu apaçık ortada.

ABD’nin, PKK/PYD koridorunu kurmaya çalışmak istemesi bu oyunun en önemli parçasıdır

Soralım:

Bu koridorun kurulmasından zarar görecek iki ülke hangileri?

Türkiye ve Suriye.

Nasıl bir zarar?

Hedef, iki ülkenin toprak bütünlüğü.

Sonuç ne?

Büyük İsrail Projesi’nin yolunu açmak.

Peki bu noktada Türkiye ve Suriye’yi birbirine kim düşman yaptı ve şimdi de bir araya gelmesini engelleyecek hamleleri kim yapıyor? ABD.

İşte en taze örneğini gördük. 

İsrail Başbakanı Netanyahu ile Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısının ardından Suriye’nin toprak bütünlüğüne tecavüz ederek Golan Tepeleri’nin İsrail’e ait olduğunu kabul eden skandal kararnameyi imzalayan kim?

ABD Başkanı Trump. 

***
Diyeceğim şu ki;

ABD ve İsrail’in Ortadoğu’da içine Türkiye’nin güneydoğusunu da alan büyük oyununu hiç kimse göz ardı edemez.

Ve en zayıf anını bekler.
Büyük oyun Büyük İsrail Projesi’dir.

Bakın Trump’ın “İsrail’in Golan Tepeleri’ndeki hakimiyetini tanıdım” açıklamasında bulunarak, ABD’nin “İsrail’in kendini koruma hakkını koruyacağını” vurgularken“Gelecekteki muhtemel bir barış anlaşması, İsrail’in kendini Suriye’den, İran’dan ve diğer bölgesel tehditlerden koruma ihtiyacını göz önünde bulundurmalı” ifadesi bu noktada çok ilginç değil mi? 

Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi’nin İsrail’i kast ederek, ABD’ye yönelik  “Onlara Kuzey ve Güney Carolina eyaletlerini verebilirsiniz örneğin, neden olmasın? Güney Carolina harika bir toprak parçası. Bu nedenle, eğer yönetiminiz İsrail desteğine sahip olmayı gerçekten istiyorsa İsrail’e birkaç eyalet verin” ifadeleri çok anlamlı ve çok şey anlatıyordu. 

Onun için diyorum ki; 

ABD her zaman en zayıf anında başınıza biner.
Türkiye kendi içinde şartlar ne olursa olsun her zaman güçlü olmak zorunda olduğu bir coğrafyada bulunuyor.

Kyn. (1) Oda Tv 31.01.2019 Av. Onur Sinan Güzaltan (Suriye için yapılması gereken Atatürk’ün satırlarında gizli) (2) Kaynak Yayınları (Atatürk’ün Kaleminden Suriye ve Irak)

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap