SON DAKİKA
SON DAKİKA


Yerel seçimler ve aday belirleme
2.11.2018

Yerel seçimler yaklaşırken gündemde en fazla konuşulan konu; “o ne dedi, bu ne dedi? Kim nasıl, ne cevap verdi? Partiler arasında ittifak olacak mı, olmayacak mı?”

Bu halleriyle siyasi partiler hizmet değil de bir iktidar kavgası görüntüsü veriyorlar. Hâlbuki öncelikli konuşulması gereken, (ülke sorunlarının nedeninin yönetimden kaynaklandığı inancına göre) BAŞKAN ADAYLARI olmalıdır.

İki gerçeği hatırlatalım:

1)Yerel seçimler, adayı daha fazla ön plana çıkarması açısından milletvekili seçimlerinden farklıdır.

2)Merkezi uçuracak olan “yerel yönetimin ve yerel siyasetin” başarısıdır.

Yerel seçimler, adı üzerinde “yerel”; burada yerel siyasetin başarısı, belirlenecek olan başkan adayı çok önemli. (Ki, yarın, partilerin geleceği, yerel seçim sonuçlarıyla yeniden tartışılmaya başlanacaktır.)

Dolayısıyla adı bir şekilde parlamış, tüccar zihniyeti taşıyan adaylardan uzak durulmalı… Toprağının ve tarihinin gelenek halini almış kültür mayasının ne olduğunu bilen, hak ve hukuk gözeten ilkeli, cesur, paraya boyun eğmeyen, güvenilir ve de vicdan sahibi yeni isimler bulunmalıdır. 

Elbette “kent yönetimi” söz konusu olduğunda, adayların ehliyet ve liyakat durumuna bakılacak. Lakin yetmez! Adayların tarihinden sosyolojisine ve hatta insanlarının psikolojisine kadar, kentini ve kent kimliğini iyi bilmesi gerekiyor.

KENTİNİ TANI!

Kentler tıpkı insanlar gibi nefes alıp vermek, sağlıklı büyümek isterler. Var ettikleri ruhu yaşamak ve yaşatmak kentlerin birinci amacıdır.

Kimi mavi bakar, kimi yeşil. Kimi dağlara yaslanır, kimi bir su kenarında demlenir. Kimi hüzün, kimi huzur saklar içinde. Kimi burçlarından kahramanlık türküleri söyletir. Kimisi aşkı yazar sokaklarına. Dostlarıyla güzelleşir, anılarıyla iyileşirler.

Matemleri, düğünleri, özlemleri, gurbeti; insana dair ne varsa barındırır. Paylaşır, paylaştırır.

Gönülde kalanları, taşında toprağında altın olanları, yaşanınca aydınlananları, insan umuduna büyük hizmetleri vardır kentlerin.

Size kimlik verir… Verdikleri kimlikle, adınız kıymetlenir.

Köyler ne kadar toprak ve emekse, kentler de aydınlık ve öncü kuvvet demektir. Kentin toparlayıcı ve insanını yaşatma gücü vardır. İhtişamını kültüründen, sanatından ve özenle kurduğu geçmişinden alır. Ki, bilginin taçlandığı, güçlünün zayıfı kolladığı, tokun açı gözettiği kentler ancak, faziletli insanlar yetiştirebilir. 

Bize geçmişle geleceğin, yeşille mavinin birleştiği, yaşlısıyla engellisiyle yaşamın paylaşıldığı, çocukların sokaklarında güven içinde oynadığı kentler lazım.

Bugün kentlerde kimliksiz ve insanını kültüründen uzaklaştıran bir yapılaşma varsa, gözlerimizi yönetime ve bu yönetime onay verenlere hatta kendimize çevirmemiz gerekir.

Dolayısıyla kentinizin yaşamı ve geleceği için yerel seçimlerde yönetime aday olan isimler çok önemli. Ya hizmet edeni bulacaksınız ya da başkalarını kendi menfaatleri için kullananı!  Seçmeninin nabzını da tutarak halkın karşısına doğru adaylarla çıkan siyasi partiler, hem kazanacak hem da kazandıracaktır.

Halka gelince; o, etrafında yiyici takımlarıyla dolaşanları kendine baş etmek istemiyor. Kentini kendine hizmet ettirecekleri değil, kentine hizmette kusur etmeyecek adayların öne çıkarılmasını bekliyor. Sizlere gelince... Siyasi partide de adayda da tercih ve ahlak sizin.

 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap