SON DAKİKA
SON DAKİKA


Yaşatmak için yaşayanlar… “evde hayat var!”
15.04.2020

Yaşatmak için yaşamak, insanlığın en önemli değerlerinden... Maddi kazançlar yerine insani duyguları temel alan bu amaç; insanlardan, mesuliyet duygusu ve ciddi bir vicdan kültürü istiyor.

Bugün içinde bulunduğumuz salgın durumu, bu değerlerin önemini bir kez daha öne çıkarıyor.

Bizlere, YAŞATMAK İÇİN; “evde kalmalısın” sorumluluğu veriyor.

Evde kalmak, kimine göre can sıkıcı, kimine göre de, arınmak, huzuru bulmak, kendine zaman ayırmak, sadeleşmek, sevdikleriyle paylaşım içinde olmak. Aslında bugünlerde, “evde kalmak”; önemli bir sorumluluğu yerine getirmek.

Farkında değiliz ama evde kaldığımız müddetçe uzun zamandır işlevini unuttuğumuz evlerimizi yeniden keşfediyor, hatta “yuva” kavramını yeniden yorumluyoruz.

“Yeşil ve gölgeli dallarda gizlenen ve gülen

Evim... Bugün bana ait, bugün benimsin sen...”diyor Ahmet Haşim.

İnsanın kafasını sokacağı bir evinin olması o kadar önemli ki, içinde sıcak bir çorbanın kaynadığı, sevdiklerimizle paylaşım içinde olduğumuz evlerimiz, bizlerin yuvası…

Bizim için “yuva” maddi değil, manevi değerler bütünüdür.

Ki, bugünün  “evde hayat var” sloganı yuvamızı, insana dair tüm güzellikleri, güveni, sevgiyi, paylaşımı ve birlikte direnmeyi içeriyor.

Bugünlerde evlerinde sıkılanlara, evlerinin kendilerine dar geldiğini söyleyenlere, “kalbinizi geniş tutun, özünüze kulak verin, yaşam kültürünüzü yeniden gözden geçirin” derim.

Eviniz değerlerinizle bir bütünlük oluşturmalı; yemek kültürünüzden, kullanım alanlarınızın dekoruna kadar kimliğinizi yansıtmalı.

 “Herkes ait olduğu yerde hayat bulurmuş.”

Sizi anlatmayan, sizinle uyumlu olmayan, size nefes vermeyen ev, size yabancıdır. Sıkıcıdır…

Evde hayat var. Ama nasıl bir ev de?

Maddi zenginliği yansıtan değil, manevi güzellikleri barındıran; emeği, sevgiyi yansıtan, özgün, kendinizi huzurlu hissedeceğiniz bir ev.

Bu açıdan bakıldığında bir evin/yuvanın; sadece başınızın üzerindeki çatıdan ibaret olmadığı, esasen her şeyiyle koruduğun ve korunduğun değerler bütünü olduğu gerçeği ortaya çıkıyor.

Bugün sadece evlerimizin değil, dünyamızın da yaşanır olması, bizlerin emeğine ve yaşatma gayretine bağlıdır. 

Kıymetli okurlarım; Cuma akşamı sokağa çıkma yasağı ilan edildikten ortaya çıkan paniğin çok nedenleri var ama en önemli nedenlerinden birisi: yaşatmak için yaşamanın erdemini idrak edememiş olmamız.

Hiç tanımadığı insanlar için hayatını riske atan bir sağlıkçı, asker, polis kadar işin ciddiyetine varamadığımız gibi, aynı sorumluluk duygusuyla hareket edemiyoruz.

Hâlbuki kendin için istediğini, başkaları için de istemek en temel değerlerimizden. Eğer evde kalmak, bir başkasını yaşatmak için gerekliyse; bugün hepimiz bu erdemli davranışı ortaya koymak zorundayız…

Göreceksiniz ki, bir şeyi yerine getireceğiz, her şeyi düzelteceğiz.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap