SON DAKİKA
SON DAKİKA


Kusurlu sevgi ve sevgisizlik, şiddeti getiriyor!
25.03.2021

Olgun olmayan sevgi şöyle der “seni seviyorum çünkü sana ihtiyacım var”… Olgun olan sevginin kişisi ise şöyle söyler, “sana ihtiyacım var çünkü seni seviyorum” Erich Fromm.

“Sevgi hakkında dünyanın neredeyse tek ortak kanaati mutluluğun huzurun ve dengenin buna bağlı olduğudur ki sevgi doğuştan edinmiş bir yetenek değil bir bilgi ve emektir.”

O sevgi ki, bir parmak izi kadar özgün ama yarattığı sonuçlar açısından muhteşem, evrensel bir etki yaratıyor.

Dolayısıyla “ben sevmeyi seçiyorum” demek katiyen yeterli değildir. Sevgi için bilgi, emek, düşünce disiplini ve uygulama çok önemlidir.

Sevginin bilinmemesi kadar sevginin inşası sırasında çoğunlukla iyi niyetli bile olsa yapılan hatalar kusurlu sevgi biçimleri ortaya çıkarır.

Kin beslemek, zarar vermek, düşmanlık etmek, intikam almak insan bilincinin hayatta kalmak için sahip olduğu doğal refleksler değildir.

 

Bunlar insanın zaman içinde besleyip değiştirdiği, düşünce bozukluğudur.

Ortada kusurlu bir sevme biçimi varsa orada sevgiden söz edilemez. Sadece sevgi zannedilen yansımalar var demektir. Bu yansımalar çoğu zaman şiddet, baskı, hor görme şeklinde ortaya çıkabilir… Mutsuzluğun, depresyonun, ataletin, isteksizliğin temelinde kusurlu sevgi vardır

Kusurlu sevgi biçimi;

 

Aşırı bağımlı kişiler kendine yakın insanlara karşı taşıdığı sevginin kusurlu olduğunun bilincinde değildirler… Sevmeden sevilmek isterler… Kendilerini sevdirmek için çaba gösterirken düşünce kaybı yaşarlar… Ya da kendi kişiliklerini ortadan silerek sürekli karşıdakilerin beklentisi doğrultusunda davranırlar…

Bu aşırılık onaylanma beklentisi ile şiddet duygusu oluşturur.

 

Sevmek değerlidir ama çok ve dengesiz sevmek ciddi bir kusurdur…

Kusurlu sevgiyle, gerçek sevgiden uzaklaşabilir, korkular inşa edebilir, kendi elinizle büyük mutsuzluklar yaratabilirsiniz… (Kadının en yakınlarından şiddet görmesi çoğu zaman bunun neticesidir.)

 

Her canlı sevgiye beceriklidir…

Sevgide bağımlılık ve korku yoktur… Sevgide muhtaçlık duygusu yoktur... Sevgi onay beklemez

Sevgi neden gereklidir?

Sevgi insanın varoluş sorununa getirebilecek en güçlü çözümlerden biridir… Ölümün olduğu bir dünyada, insancıl sancıda tam olarak evrensel bir insani ihtiyaçtır…

Sevgi de, sevgisizlik de tıpkı şiddet gibi öğrenilmiş bir eylemdir.

Birbirini sevmemiş ve sevmeyi keşfetmemiş insanlar yalnızdırlar… Bu yalnızlık aynı zamanda suçluluk ve huzursuzluk kaynağıdır.

Sevgiyi bileceğiz ve var olması için emek harcayacağız.

Şiddetsiz,  daha mutlu ve anlamlı bir yaşam için bu duyguya ihtiyacımız var


(Sevme Kusurları) “Müthiş Psikoloji” Kitabından…

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap