SON DAKİKA
SON DAKİKA


Eğitimde kimlik neden önemli?
16.09.2020

 
İnsanoğlu bir kez daha büyük değişimlerin eşiğinde.  

Bildiğimiz doğrular yeniden gözden geçiriliyor. İnsan fıtratı değişmese de insan yaşamına dair her şey yeniden düzenleniyor. Bu da herhangi bir savaş ya da büyük bir buluş yüzünden değil, sıradan yaşamlarımızı devam ettirmek, doğal yaşamda sağlıklı kalabilmek için yapılıyor…

Sadece sağlıklı kalabilme çabaları insanların geleceği olabilir mi?

Hiçbirimiz geleceği tahmin edemiyoruz. Yarın ülkelerin nasıl yönetileceğini, orduların güç gösterileri için neye ihtiyaç duyacağını hatta insan ilişkilerinin nasıl olacağını bile bilemiyoruz. Bu bilinmezlik içinde özellikle çocuklarımızın, gelecekte yaşanacak olan dönüşüme uyum sağlamaları ve bu dönüşüm içinde kendi kalabilmeleri çok önemli. Bugün okullarda çocuklarımıza öğrettiklerimiz 2050’de belki önemsiz ve geçersiz olabilir ama eğitimin her dönem insanların en önemli kurtarıcısı olduğunu bilmemiz gerekiyor.

Peki, “Eğitim bu değişimin neresinde?” diye sormak lazım. 

Bugün hala çocuklarımızı bilgi üzerinden değerlendiriyoruz. Geçmişte bunu yapmanın bir anlamı vardı; çünkü bilgiye ve kaynaklara ulaşmak çok zordu. Televizyon, bilgisayar ve dijital kütüphaneler yoktu.  Bu nedenle okulların yaygınlaşıp her çocuğun geometri, tarih ve biyoloji öğrenmesi eğitimin temeliydi.

Çocuklarımızı eğitmeden doğru bilgilendirme yapamayız.

Bugün öğretmenlerimizin çocuklarımıza, doğru bilgiye ulaşmanın yanında, bilginin nasıl yorumlanacağını ve kullanılacağını ve de nasıl kendi olunacağını öğretmesi gerekiyor…  “Eleştirel düşünme, araştırma, iletişim, işbirliği, sıra dışı durumların üstesinden gelebilme, yaşadığı topluma karşı sorumluluk duyma… gibi konular” eğitim ve öğretimde hassasiyetle üzerinde durmamız gereken konulardan…

Çünkü geleceğinizin nasıl şekilleneceğini, eğitim ve öğretimle belirliyorsunuz.

Kaos ortamlarında ve günümüz sisteminde ayakta kalabilmenin belki de en temel şartı üretken ve kendiniz kalabilmektir. Unutmayın ele geçirilmeye çalışılan bilgileriniz; telefonunuz, bilgisayarınız, banka hesabınız değil; küresel güçlerin hedefinde sizin kimliğiniz var.  

Tıpkı bilgisayarların hacklenmesi gibi yakın gelecekte herkes sizi kimliğiniz üzerinden hacklemeye çalışacak! Amaç; kolay yönlendirilebilen ve yönetilebilen, kimliksiz robot insanlar... Hacklendiğiniz zaman kendinizi yeniden var etmek için sahip olduğunuz toplum değerlerine, hafızasına ve sosyal ilişkilerinize ihtiyacınız olacak.

Gelecekte ‘kimlik’ ‘aidiyet’ ‘toplum değerleri’ hiç olmadığı kadar önemli bir konu olarak karşımıza çıkacak…

Bu küresel projeler içinde çocuklarımızın kaybolmamasını ve geleceğimizin kararmamasını istemiyorsanız eğer, eğitimin önemini, niteliğini bir kez daha gözden geçirmeli ve sahip olduğumuz kimlik doğrultusunda yeniden düzenlemelisiniz.

Kontrolünüzün elinizde olmasını istiyorsanız; ‘Kendini bil!’

 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap