SON DAKİKA
SON DAKİKA


Yatırım yok ise hastane elzemdir!
1.10.2020

Trabzon için elzem ve öncelikle olan:

Şehir Hastanesi mi?

Yatırım Adası mı?

Cevap; nereden baktığınıza bağlıdır!

Hasta toplum yaratmama açısından baktığınızda; öncelik işsizliğin had safhada olduğu Türkiye ve O’nun “T”si olan Trabzon için iş arayanlar adına “iş-aş”, ülke için ise “kalkınma adına üretim” demek olan YATIRIM ADASI’dır.

Ancak, işi ve aşı önemsemeyerek, üretimi de kenara koymaya önceliği verdiğinizde, ister istemez başta psikolojik rahatsızlıklar (ki toplumun yüzde 70’i bu haldedir) olmak üzere hastalıklar artacaktır. Bu da ilk tercihi ŞEHİR HASTANESİ yapacaktır.

Demek istediğimiz odur ki, YATIRIM ADASI ile iş-aş olacak ise, hastalıklar azalacak ve de ŞEHİR HASTANESİ’ne ihtiyaç kalmayacaktır.

Kıssadan hisse:

Hoca Nasrettin; içine düşürüldüğü fakirlikten ömrünü yokluk içinde bir kulübede geçirmiş. Hastalanınca da, ahir ömrünü tamamlaması için 5 yıldızlı otel gibi döşenmiş hastaneye yatırıldığında, Azrail’in kapıda beklediğini görünce, tekrar kulübeye dönmek istemiş ama nafile!

Yeri gelmişken ekonomistlerin tespiti:

Görkemli şehir hastaneleri cari açığı arttırıyor. Üretime yönelik yatırımlar ise açığı kapatıyor.

ÖYLE BİR “AMİİİNN” ÇEKİLİYOR Kİ!

Hani denir ya; “Allah, kulunun gönülden yaptığı duayı, söylediği amini kabul eder” diye!

Ama öyle bir dua var ki, kabul olsun diye gönülden çekilen “amin” her geçen gün öylesine gür sesle zikrediliyor ki sormayın!

Nasıl mı?

Hoca dua ediyor:

“Dertlilere deva...”Amin!

“Hastalara şifa...”Amiinn!

“Borçlulara edâ ihsan eyle Yarabbi!” Amiiinnnnn!

Bu da gösteriyor ki, ekonominin durumunu anlamak için Hazine ve Maliye Bakanlığı’na, enflasyonun oranını öğrenmek için Türkiye İstatistik Kurumu’na değil, gerçeği anlamak için hocanın duasına çekilen “aminin” her geçen yıl artan şiddetine bakmak yeterlidir!

VATAN BORCU MU?

“Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu” dedirtecek türden bir borç kıssası:

Tüccar baba, vatan borcunun zorluğundan yakınan oğluna;

“Aradaki fark bu işte oğlum! Normal borçlarda insan vadenin dolmasını hiç istemez. Oysa vatan borcunda vadenin bitimi sabırsızlıkla beklenir!” demiş.

FINDIKTA GİRESUN, TRABZON, ORDU…

Fındık ticareti ile iştigal ederken, bizim meslekle de haşır neşir olan Osman Çakmak’ın Trabzon, Giresun, Ordu üzerinden bir tarif var:

Fındığın;

Sarayı Trabzon. (Ticareti)

Tahtı Giresun. (Lezzetlisi)

Payitahtı Ordu. (En çok üretildiği yer)

Fındık ticareti, daha doğrusu ihracatı ile yersiz ve zamansız bir tartışmanın yaşandığı şu günlerde önce bunları paylaşayım, gelecek hafta da kitabın tam ortasından ve dünya ürünü olması gerçeği üzerinden hareketle bu konuyu irdeleyeyim dedim.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap