SON DAKİKA
SON DAKİKA


Trabzon'da Arap Kaymakam; Libya'da Başbakan...
7.01.2020

Mütemadiyen; “Nereden baktığına bağlı” diyerek, şu sıralar da Libya’dan dem vuruyoruz yaa!

Söz konusu Libya olunca, o kadar farklı yerlerden bakılacak, öylesine karışık hesaplar yapılabilecek sıkıntı daha kapımıza geldi dayandı, ya da dayandırıldı ki! Tıpkı Suriye’de olduğu gibi Fizan’ı da bulunan Libya’da da sukutuhayale uğrarsak şaşmayalım.

Libya’ya; “Nereden bakmalıyım?” diye  kendi kendime de sormadım değil!

Sorunca da hafızama, 1923 yılında Sürmene’de dünyaya gelen, 2013’de İstanbul’da ahirete intikal eden spor adamı, gazeteci-spor yazarı oğlu Doğan Koloğlu’ndan dinlediğim, bu sütunlara da geçmişte misafir eylediğim, “Babam Arap Kaymakam” anıları gelmiyor değil.

1981-84 yılları arasında Genel Başkanlığı’nı da yaptığı Türkiye Spor Yazarları Derneği’nin Antalya buluşmalarından birinde; “Gel hemşerim” diyerek Libya doğumlu olan babası Sadullah Koloğlu’nun, 1922-1928 yılları arasında sırasıyla Maçka, Of ve Sürmene kaymakamlığı yaptığı (1929-1931 tekrar Of)  çocukluk yıllarını benimle paylaşan Doğan Koloğlu ağabeyimiz, babasına “Arap Kaymakam” lakabının da Trabzon’da takıldığını  söylemişti.

Cumhuriyetin ilanından hemen sonra ki yıllara tekabül eden kaymakamlıkları sırasında neler yaptığını bir dinleseydiniz yok mu?

Dinleyemeyenler ya da yazdıklarımızdan okuyamayanlar için diğer oğlu Orhan Koloğlu anılarını kendi ağzından “Arap Kaymakam” adlı Aykırı Yayınları’ndan kitap haline getirdi. Bunu da hatırlatalım.

 

-95 yıl önce demiryolu yapılıyor idi…

 

O günden bugünlere mesaj gönderen anılarından biri de, neredeyse 40 yıldır gündemimizden düşmeyen, ya da düşürülmeyen (ama hiçbir şey de yapılmayan) demiryolu ile ilgili.

Arap Kaymakam; Sürmene’ye hükümet konağı yapmak için taş ve diğer malzemeleri bulduklarını, ancak demir temin edemediklerini belirterek, “Rusların Trabzon’dan İç Anadolu’ya demiryolu yapmak için Trabzon limanına yığdıkları ve işgal bittikten sonra yapılan anlaşmaya göre kendilerine iade edilecek demirlerin depolandığı yerde bulabileceğimizi öğrendik” diyerek, onları nasıl aldıklarını, ilginç tespitler anlatıyor.

Bu noktada hatırlatmak gerekiyor ki; Rusların 95 yıl önce, Trabzon’u Erzincan’a bağlamak için kuracakları demiryolu için rayları bile getirmiştiler. Ama bugün, yani son 40 yıldır devlet-i aliye adına vazife üstlenenler ile sivil toplumcular daha proje yapmadan gayde çalıyorlar!

Onlar demiryolu raylarını değil de, zamanımızı çalmaya devam etsinler, biz bilmeyenler için birkaç satırla; “Sürmeneli Arap Kaymakam-Libya’ya Türk Başbakan” hikâyesine dönelim.

Kaymakamlıkların ardından Hakkâri ve Bitlis Valilikleri yapıp, sonra emekliye ayrılan Sadullah Koloğlu, Libya’nın bağımsızlığını kazanması ve devleti de yönetecek kişi bulamaması üzerine, bu ülkede bulunduğu sırada gelen talep ve Türk hükümetinin de onay ve görevlendirmesi ile 1949-1952 yıllara arasında Başbakan oldu. Vefatı da doğduğu yer olan Bingazi’de oldu. Mezarı da daha sonra dümdüz edildi!

Sadullah Koloğlu’nun Türkiye için Arap Kaymakamlık ve valilik yılları ne kadar meşakkatli ise, Libya’daki başbakanlık icraatları ve ülkenin o günden bugüne yansıyan benzerlikleri, istisnaları gerçekten çok ilginç.

Anlayarak okumasını bilen ve kavramayı da becerip, muhakeme ve mukayese yapabilenler için sahih bir eser.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap