Söz konusu fındık olunca, ben diyeyim “kılı kırk yararak”,
siz söyleyin, “kırk hesap yapıp bir konuşarak” sahne almak lazım!
Hele hele kamuoyu denilen halkın tümü adına yazıp çizen,
konuşan, yayın yapanlardan, yani basın mensubu olanlardan iseniz, “kırka bir
kırk daha katarak” hareket etmelisiniz. Zaman ve mekan tanımaksızın her
zeminde, “Fındığı bir bütün kabul etmelisiniz” dediğim gibi… Yani, üreticinin
kadar tüketicinin de hesabını yaparak, haklarını korumasına yardımcı olmak
basın mensubunun görevidir. Bunları neden bir kere daha yazdığımı mı
soracaksınız?
Fındığı bir bütün kabul ettiği için, ömrü fındık
bahçeleri, fabrikaları ve elinde çantası
ile satmak için yurt dışında geçen, UFK Başkanı, TTB Meclis Başkanı ve KFMİB YK
üyesi Sebahattin Arslantürk’ün son demeçlerinden birindeki, “Fındıkta fiyat hem
üreticiyi hem de tüketiciyi tatmin etmeli” ifadesini okuyup da, “İşte işin
özeti de bu, olması gereken fındık politikasının temeli de bu” doğrusu aklıma
gelince paylaşmak istedim.
FINDIĞI MUTFAĞA SOKMAK…
Ordu’da üretim yapan KARIMEX Gıda’nın CEO’su Emrah
Albayrak’ın, “Fındığı mutfağa sokmalıyız” çağrısını görünce Şükrü Güngör
Köleoğlu’nun başkanlığı döneminde TTB’nin başlattığı, “Fındıklı Ekmek
Projesi”ni gel de hatırlama bakayım! TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun,
“İşte inovasyon bu” diyerek takdir edip, teşvik verdiği proje ile temel
yiyeceğimiz olan ekmeğe fındığın girmesi için az çaba sarf eylemedik.
Ülkenin dört bir yanındaki fırıncılara 2-5 mm kalınlığında
fındık unu gönderip, fındıklı ekmek imal etmelerini sağladık. Hatırı sayılır
destek de gördük. Ama ne ilginçtir ki, en büyük desteği vermesi gereken fındık
üreticileri ile onların temsilcisi olan ziraat odalarının kılı bile
kıpırdamadı. Çünkü ne hazindir ki, onlar tüketim arttıkça talebin, talep
arttıkça da fiyatın yükseleceğini hiç ama hiç düşünmediler. Ya da düşünmek
istemediler. Onun için genç yaşında fındığa akıl ve beden emeğini, farklı
ürünlerle veren kardeşim Emrah Albayrak’ı kutluyorum. Bir de arkasındaki güce
bakıp, “söyleyene değil, söyleteni de unutmayın” diyorum!
TMO FİYATI NİÇİN REVİZE ETSİN?
Gazete kupürlerine şöyle bir göz atayım derken, Fatsa
Ticaret Borsası Başkanı Ali Feyzi’nin, yaklaşık 2 ay önceki, “TMO fındık alım
fiyatını çok acil olarak 25 TL olarak revize etmeli” çağrısına tekrar
rastladım. Rastlayınca da “25 TL en çok
kimin işine yarar?” sorusuna bir kere daha cevap aradım.
“Üreticinin çuvalında çok az fındık kaldığı için işine
yaramaz. Ama deposunda geçen yıl TMO’dan 24 liraya aldığı fındıkları hala
saklayanlar olabileceği için stok yapanların işine yarar” diye yine düşünmedim
değil.
Neyse ki, sütten ağzı yandığı için yoğurdu üfleyerek yemek
gerektiğini öğrenen TMO, bu gaza gelmeyerek, üreticinin çuvalı yerine stokçunun
değirmenine su, pardon para taşımadı!
DONCULAR SİBİRYA’DA…
Fındık bahçelerinde bu yıl aradıkları donu bulamayanlar, 3-5
yerde de meydana gelen kıytırık soğuklarla tatmin olmayınca, Sibirya’ya gitmeye
karar vermişler! Nedeni de Eskimolardan don alıp geleceklermiş! Ama Rusya’dan
pandemi nedeni ile vize alamamışlar!