SON DAKİKA
SON DAKİKA


Fındıkta üretici de, tüketici de…
19.05.2021

Söz konusu fındık olunca, ben diyeyim “kılı kırk yararak”, siz söyleyin, “kırk hesap yapıp bir konuşarak” sahne almak lazım!

Hele hele kamuoyu denilen halkın tümü adına yazıp çizen, konuşan, yayın yapanlardan, yani basın mensubu olanlardan iseniz, “kırka bir kırk daha katarak” hareket etmelisiniz. Zaman ve mekan tanımaksızın her zeminde, “Fındığı bir bütün kabul etmelisiniz” dediğim gibi… Yani, üreticinin kadar tüketicinin de hesabını yaparak, haklarını korumasına yardımcı olmak basın mensubunun görevidir. Bunları neden bir kere daha yazdığımı mı soracaksınız?

Fındığı bir bütün kabul ettiği için, ömrü fındık bahçeleri,  fabrikaları ve elinde çantası ile satmak için yurt dışında geçen, UFK Başkanı, TTB Meclis Başkanı ve KFMİB YK üyesi Sebahattin Arslantürk’ün son demeçlerinden birindeki, “Fındıkta fiyat hem üreticiyi hem de tüketiciyi tatmin etmeli” ifadesini okuyup da, “İşte işin özeti de bu, olması gereken fındık politikasının temeli de bu” doğrusu aklıma gelince paylaşmak istedim.

FINDIĞI MUTFAĞA SOKMAK…

Ordu’da üretim yapan KARIMEX Gıda’nın CEO’su Emrah Albayrak’ın, “Fındığı mutfağa sokmalıyız” çağrısını görünce Şükrü Güngör Köleoğlu’nun başkanlığı döneminde TTB’nin başlattığı, “Fındıklı Ekmek Projesi”ni gel de hatırlama bakayım! TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun, “İşte inovasyon bu” diyerek takdir edip, teşvik verdiği proje ile temel yiyeceğimiz olan ekmeğe fındığın girmesi için az çaba sarf eylemedik.

Ülkenin dört bir yanındaki fırıncılara 2-5 mm kalınlığında fındık unu gönderip, fındıklı ekmek imal etmelerini sağladık. Hatırı sayılır destek de gördük. Ama ne ilginçtir ki, en büyük desteği vermesi gereken fındık üreticileri ile onların temsilcisi olan ziraat odalarının kılı bile kıpırdamadı. Çünkü ne hazindir ki, onlar tüketim arttıkça talebin, talep arttıkça da fiyatın yükseleceğini hiç ama hiç düşünmediler. Ya da düşünmek istemediler. Onun için genç yaşında fındığa akıl ve beden emeğini, farklı ürünlerle veren kardeşim Emrah Albayrak’ı kutluyorum. Bir de arkasındaki güce bakıp, “söyleyene değil, söyleteni de unutmayın”  diyorum!

TMO FİYATI NİÇİN REVİZE ETSİN?

Gazete kupürlerine şöyle bir göz atayım derken, Fatsa Ticaret Borsası Başkanı Ali Feyzi’nin, yaklaşık 2 ay önceki, “TMO fındık alım fiyatını çok acil olarak 25 TL olarak revize etmeli” çağrısına tekrar rastladım. Rastlayınca da  “25 TL en çok kimin işine yarar?” sorusuna bir kere daha cevap aradım.

“Üreticinin çuvalında çok az fındık kaldığı için işine yaramaz. Ama deposunda geçen yıl TMO’dan 24 liraya aldığı fındıkları hala saklayanlar olabileceği için stok yapanların işine yarar” diye yine düşünmedim değil.

Neyse ki, sütten ağzı yandığı için yoğurdu üfleyerek yemek gerektiğini öğrenen TMO, bu gaza gelmeyerek, üreticinin çuvalı yerine stokçunun değirmenine su, pardon para taşımadı!

DONCULAR SİBİRYA’DA…

Fındık bahçelerinde bu yıl aradıkları donu bulamayanlar, 3-5 yerde de meydana gelen kıytırık soğuklarla tatmin olmayınca, Sibirya’ya gitmeye karar vermişler! Nedeni de Eskimolardan don alıp geleceklermiş! Ama Rusya’dan pandemi nedeni ile vize alamamışlar!

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap