SON DAKİKA
SON DAKİKA


Eski Türkiye'nin yenisine hatırlattıkları...
12.07.2021

Bugün sizlerle Gazeteci-Yazar-Yayımcı Hakkı Devrim’in (1929-2016) koordinasyonunda geniş bir ekip tarafından 1945 ile 1995 yılları arasını kapsayan ve “Demokrasinin 50 Yılı”  adı verilen ansiklopediden birkaç alıntıyı paylaşacağız.

Söz konusu tarihler arasında Türkiye’de yayınlanan tüm gazeteler taranarak her yılın aylarına göre olup bitenlerden çok önemli görülenler kaale alınarak adeta 50 yıllık bir gazete hazırlanmış.

Bugün hayatta olmayan Radikal Gazetesi yayınlarından çıkarılan ansiklopedinin girişine İsmet İnönü’nün meşhur; “Bu memlekette namus erbabı laakal namussuzlar kadar cesur olmalıdır” sözünün konmuş olması da “anlayana sivrisinek saz” babından bugünü de ilgilendiren bir mesajdan başka ne olabilir ki?

Gelin o tarihlerdeki gazetelerde yer bulan haberlerin bazılarına, birileri tarafından kem gözle bakılan “Eski Türkiye” ile bugün yere göğe sığdırılamayan “Yeni Türkiye” ikilemini akıl ile tartarak bir göz atalım.

*

Birincisi 11 Mayıs 1946 tarihli bir “CHP Tüzüğünden Milli Şef unvanı kaldırıldı” başlıklı haber:


 

İkincisi 12 Haziran, üçüncüsü 18 Haziran 1946 tarihli gazetelerdeki biri üniversitelerdeki gerçek özerlik ile profesör olabilmek için aranan 3 dil bilme zorunluluğu ile ilgili, üçüncüsü ise Demokrat Parti’den gelen Cumhurbaşkanlığı ile parti başkanlığının ayrılması gerektiğini belirten haberler:


© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap