SON DAKİKA
SON DAKİKA


Çok üretip, çok satıp, çok kazanma
4.06.2021

“790 bin ton fındık rekoltesi Türkiye için çok değil, az bile” olduğunu da söylediği açıklamasındaki görüşleri için, Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurettin Karan’ı tebrik etmek gerek.

Soracaksınız ki, “habire eleştiriyordun, şimdi ne oldu?”

Bir şey olduğu yok. Aynı yerden, aynı noktadan bakıyorum. Yani fındığı üretiminden tüketimine kadar bir bütün kabul ederek baktığım, yazdığım yerden. Farklı bakanların da doğrularına doğru, yanlışlarına yanlış demeye devam.

İşimiz de bu zaten. Gerçeği fotoğraf makinesi objektifi gibi resmetmek değil mi?

Fındıktaki felsefenin “Çok üretip, çok satıp, çok kazanma” üzerine kurulması gerektiğine inanıp, bunun içinde verim kalitenin artmasının şart olduğunu savunduğum için, Nurettin Karan’ın son açıklamasındaki şu ifadeleri, bu konuda mesafe kaydedilmesi adına çok değerli buluyorum:

“Verim ve kaliteyi arttırma çalışmaları meyvelerini vermeye başlaması memnuniyet verici. Hasat öncesi yüksek rekolte, düşük fiyat algısı oluşturmak için yıllardır açıklanan, bu yıl ise 790 bin ton ilan edilen rekolte Türkiye için çok değil, azdır.”

Rekoltenin yüksek oluşunun kimseyi düşük fiyat beklentisine sokmaması gerektiğini ifade ettikten sonra, “Biz bu rakamla gurur duyuyoruz” deyip de ardına üreticinin başarısına benzerini ihracatçılardan beklediklerini ilave etmesi de eşyanın tabiatına uygundur.

Sayın Karan’ın önce; “Hepimizin amacı fındıktan daha fazla gelir elde edilmesi değil mi?” diye sorup, ardından da “Eğer daha fazla üretim, daha fazla gelir ize bu yıl ne kadar bir ihracat gerçekleştirip, ülkemize ne kadar döviz girdisi sağlayacaksınız?” şeklindeki ikinci soru ile “hodri meydan” çağrısı ihracatçılardan mutlaka pozitif karşılık bulacaktır.

Olması gereken de budur.

Fındığın üreticisinden tüketicisine, manavından sanayicisine, ihracatçısından ithalatçısına kadar bir bütün ve bir dünya ürünü olduğunu aklımızdan eksik eylemeden kabul ederek hareket etmeliyiz.

…MALI… MALI!

 “Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az” darbımeselini hatırlatarak, bazı konulardaki görüşümüzü bugün tek cümle ile ifade edelim. Detayına sonra bakalım!

ATATÜRK’e hakaret edenler, insan suretinden def edildikleri için nüfus kağıtları derhal iptal edilip, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkarılMALI.

ARSİN’de Arapsaçına döndürülen sorun çözülüp, eski yerinde 10 balıkçıya barınak acilen yapılMALI.

KAHRAMANMARAŞ CADDESİ, yaya trafiğine hemen kapatılMALI.

ÇAY SEKTÖRÜ’nde istikrar için kuru çay fiyatlarına gereken zam yapılMALI.

SANATEVİ mevcut binasında kalMALI.

ARSİN STADI, suni çime çevrilmemeli, tabii olarak kalMALI.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap