SON DAKİKA
SON DAKİKA


Bunca felakete rağmen nisyan..
28.07.2021

Tanzimat dönemi şairlerimizden Muallim Naci, (1843-1893); “Hafız-i beşer nisyan ile maluldür” sözünü sanırım Türk halkını iyice inceleyip, irdeleyip, yaşadıktan sonra söylemiştir!

Bugünküler anlasınlar diye sözün; “İnsan hafızasının eksikliği unutkanlığıdır”  anlamına geldiğini de belirterek devam edelim.

Bu sözün doğruluğu son yıllar ve günlerin Türkiye gündemindeki iki konusu ile adeta teyit edilmektedir.

Konulardan biri Türkiye’de pandemi denilen süreçteki kovid mikrobunun tüm çektirdikleri ve aldığı canlar unutularak normal hayatmış gibi devam edilmesidir.

Bir diğeri ise Doğu Karadeniz’de bir asırdan beri yaşanan sellere, heyelanlara ve de yitip giden canlara rağmen, “eski hamam, eski tas” tarzıyla yaşantının ve yapılaşmanın sürdürülmesidir.

“Aslında, her ikisine de hayret etmemek gerekiyor” diyesim geliyor ama “aklımla alay edersem, ceremesini çekerim” diye çekindiğim için sesimi çıkarmıyor, “söz uçar yazı kalır” diyerek yazıyorum!

Neden mi?

Çünkü yapılan araştırmalar göstermektedir ki Türkiye, halkının unutkanlığı (tepeden tırnağa kadar) dünya ortalamasının çok ama çok üzerinde olan bir ülkedir.

Buna Muallim Naci gibi “nisyan” ya da bizim gibi “unutkanlık” demenin de biraz hafiflik, epeyce saflık olduğu gerçeğinden hareket ederken, “akılsızlık” diye tarif edilse tam isabet olur sanırım!

 

MURAT ZORLUOĞLU’NUN TAKDİRE DEĞER HASSASİYETİ

Genel de şöyle denir: “İnsan insana muhtaçtır.”

Ama bu muhtaçlık konuşarak, söylenerek söz konusu edilebilir, giderilebilir.

Yani insanlar tarafından!

Ama ya sözü söyleme yeteneği ve gücü olmayanlar ne yapsın?

Yani hayvanlar!

Ancak hayvanların karşısında “sözü söylenmeden anlayabilen, muhtaç olduklarını hissedebilen, gören insanlar var ise!”

Yani Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu gibiler.

Fazla söze gerek yok!

Zaten Orhan Gencebay da; “En güzel söz henüz söylenmeyendir”i bile besteleyip terennüm ettiğine göre…

Sel felaketine maruz kalan sokak köpeklerine, yani Allah’ın insanlara emanet ettiklerine sahip çıkan Murat Zorluoğlu ben “has insan” diyeyim, gerisi size kalmış…

GIK’I ÇIKMAYANLAR!

Tarım ve Orman Bakanı diyor ki; “Türkiye’nin Dünya fındık üretimindeki payı yüzde 65’e düştü.”

İçinde “fındık” kelimesi geçen her ibarenin üzerine balıklama atlayan ve  genelde kötü kulp takarak söyleyecek sözü olanların “gıkı” çıkmadı.

Çünkü mızrağın çuvala sığmayacağı kadar bir gerçek bu…

Ben de; “Türkiye’nin 2021 ürünü fındık rekoltesi 750 bin tondan aşağı düşmez” diyerek, “Var mısınız 1 ton fındığına” iddiasına muhatap aradım! Buna da kimseden “gık” çıkmadı!

Çünkü kaybedeceklerini çok iyi biliyorlar…

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap