SON DAKİKA
SON DAKİKA


Heybeliada ruhban okulu açılmış !!!
27.05.2019

Siz halen kapalı olduğunu zannediyorsunuz değil mi?

Milli Savunma Bakanlığı eski Müsteşarı emekli Albay Ümit Yalım’ın yürek sızlatan makalesini biraz kısaltarak takdim ediyorum:

06 Şubat 2019’da Türkiye ziyaret eden Yunan Başbakanı Çipras, “Umarım bir gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte bu okulun kapısını açarız” dedi. Ancak, Heybeliada Ruhban (Papaz) Okulu, 2012 yılında eğitim ve öğretime açılmış. Ruhban Okulu’nda 7 yıldır Erasmus öğrencilerine uygulamalı eğitim veriliyormuş.

 Ruhban Okulu skandalı, okulun sözde müdürü Elpidoforos’un 11 Mart 2019’da Yunan basınına yaptığı açıklama ile ortaya çıktı. Tüzel kişiliği olmayan sözde Müdür, Yunan in.gr haber sitesine yaptığı açıklamada, “Heybeliada Ruhban Okulu’nda icra edilen Erasmus programına, 2012’den beri, değişik Yunan Üniversitelerinden gelen 40’tan fazla üniversite öğrencisi katıldı” dedi.

Erasmus kapsamında Heybeliada Ruhban Okulu’na gönderilen öğrencilerin eğitim ve öğretim masrafları AB fonlarından karşılanıyor. Öğrencilerin iskân ve iaşelerini ise Ruhban Okulu sağlıyor.

Yunan İyon Üniversitesi de Heybeliada Ruhban Okulu ile işbirliği yapıyor. Yunanistan’ın Korfu Adası’nda konuşlu İyon Üniversitesi, Eylül 2015’te Ruhban Okulu’na 6 öğrenci göndermiş.

***

HEYBELİADA RUHBAN OKULU NASIL KAPANDI, NASIL AÇILDI?

1971 yılında, Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla kapatılan tüm özel okulların yeniden faaliyete geçmesi için 1472 sayılı intibak yasası çıkarıldı. Bu yasaya göre gerekli koşulları yerine getiren Özel Yüksek Okullar kısa zamanda üniversite bünyesi içinde yeniden açıldı. Heybeliada Ruhban Okulu’nun üniversiteye bağlanma kararına karşı çıkan Fener Rum Patrikhanesi, okulu 1971 yılında kapattı.

Fener Rum Patrikhanesi’nin 1971 yılında kapattığı Heybeliada Ruhban Okulu açılamaz ve yasal olarak kapalı olan okulda eğitim, öğretim ve staj yapılamaz. 5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu Md.2,3 ve 5’e göre Azınlık Okulu Statüsündeki Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması için İstanbul Valiliği’nin uygun bulması ve Milli Eğitim Bakanlığı ile Bakanlar Kurulu’nun izin vermesi gerekir. Heybeliada Ruhban Okulu’nun 2012’de  yeniden eğitim, öğretim ve staja açılmasından o tarihte Başbakan olan Tayyip Erdoğan sorumludur.

5580 Sayılı Kanunun 5. Maddesine göre Heybeliada Ruhban Okulu’nda, Rum azınlığa mensup Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının çocukları okuyabilir. Ancak, Lozan Antlaşması ve mevcut yasalara göre gayri meşru olarak (gizlice) açılan Ruhban Okulu’nda, Yunan vatandaşları ve diğer ülke vatandaşlarının çocukları okuyor.

Ruhban Okulu denetiminden sorumlu YÖK Başkanı Yekta Saraç ise olanı biteni turist gibi seyrediyor. Erasmus eğitimleri de Dışişleri Bakanlığı’na bağlı AB Başkanlığı sorumluluğundadır. Dışişleri Bakan Mevlüt Çavuşoğlu da Ruhban Okulu’ndaki gayrimeşru Erasmus eğitimine seyirci kalıyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile İstanbul Valisi de susuyor.

Yunanistan 2011 yılından bu yana Batı Trakya’daki 60 Türk Azınlık Okulu’nu kapattı (Türkler camilere imam bile tayin edemiyor.) Konu ile ilgili bilgiler T.C. Dışişleri Bakanlığı resmi internet sitesinde yayımlandı. Buna karşılık AKP Hükümetleri döneminde Türkiye’de 8 Yunan ve Rum okulu açıldı.

1) 2006’da Yunan işgali altındaki İzmir ilimize bağlı Koyun Adası’nda Yunan Üniversitesi açıldı.

2) 2012’de Heybeliada Ruhban Okulu açıldı.

3) 2013’te Gökçeada Rum İlkokulu açıldı.

4) 2015’te Gökçeada Rum Orta Okulu açıldı.

5) 2015’te Gökçeada Rum Lisesi açıldı.

6) 2017’de Yunan işgali altındaki Aydın ilimize bağlı Eşek Adası’nda Yunan İlkokulu açıldı.

7) 2017’de Yunan işgali altındaki Aydın ilimize bağlı Eşek Adası’nda Yunan Lisesi açıldı.

8) 2017’de Yunan işgali altındaki Aydın ilimize bağlı Hurşit Adası’nda Yunan Lisesi açıldı.

- Ne diyelim değerli okurlarım? Lozan Antlaşması halen geçerlidir!

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap