SON DAKİKA
SON DAKİKA


Yüsek fiyatlara çözüm
11.06.2022

TÜİK enflasyon verilerini açıkladı. Ama gerçekte piyasaların ve vatandaşın hissettiği, etkilendiği enflasyon rakamları çok daha yüksek...Dolar, Euro; neredeyse altı ay önce Aralık ayında yükseldiği, tavan yaptığı rakamlara tekrar çıkmak üzere... Döviz karşısında Türk Lirası durmadan değer kaybediyor. Altın sürekli yükselişte...

Faize gelince, belirlenen faiz oranlarıyla, gerçekte bankalarda uygulanan faiz oranı çok farklı...Güya faiz oranı altı ay önce 1 puan düşürüldü ama vatandaş bankaya tüketici kredisi, ev kredisi veya herhangi bir kredi almak için gittiğinde kredi faiz oranları çok yüksek çıkıyor. Üstelik vatandaşa bazen, bankada para yok, şu anda kredi kullandırtamayız cevaplarıda verilebiliyor.

     Emin olun, Parası olup faize yatıranlar, aylık faiz kazançlarını hesaplayan şanslı bir kitle.! dışında hiç kimse faizi sevmiyor. Zaten faiz “dinimizde de haram” mümkünse tamamen sıfırlansın, kalksın istiyoruz. Herkes faizin düşmesini istiyor. Ama gerçekte ekonomi çarkı böyle değil, maalesef farklı işliyor.

Faiz düşünce; Dolar, Euro yani döviz artıyor. Dolar artınca doğru orantılı olarak Altın artıyor. Bu artışlardan dolayı Türk Lirası sürekli değer kaybediyor. Şu anda Ekonomideki sıkıntı; Faizin görünürde düşük, gerçekte çok yüksek olması. Yani Faizin, Dolar ve Euro’yla aynı anda yüksek olması...Altın da yükseliyor. Olan yine bizim Türk Liramıza oluyor.

Bu durum piyasalara yansıyıp Domino etkisi yaratıyor. Sürekli her şeyin fiyatı artıyor ve doğal olarak vatandaşın alım gücü azalıyor. Her gün yeni bir zam haberiyle uyanıyoruz. Fiyatların uçtuğunu, ne kadar arttığını görmek için ekonomi uzmanı olmaya gerek yok. Bunlar hepimizin bildiği ve günlük yaşantımızda karşılaştığımız, maalesef birebir canlı yaşadığımız ekonomik tablolar...

Birde hani şu Dolarla, Euroyla, Dövizle işim olmaz, bana ne Doları, Eurosu, Dövizi olan düşünsün diyen bir kitle vardı ya...Ekonomiden anlayanlar, onların bu sözlerini şaşkınlıkla izleyip, bu okanların ne anlama geldiğini onlara  izah etmeye çalışıyordu. Son altı ay içinde gıda, ihtiyaç, giyim, sağlık...vb. her sektörde yükselen fiyatlardan sonra, bu kişilerde ne demek istendiğini artık anlamışlardır sanırım...

Türkiye’de, ülkenin ihtiyaçlarının %70’i ithalatla karşılanıyor ve bu ihtiyaç kalemi ürünler, ülkemize Dolar, Euro yani Döviz değerinde giriyor. Bu sebepten dolayı Dolar, Euro yani Döviz arttığında, o ürünlerinde fiyatları artıyor. Artık hiç kimse “Dolar, Euro artmış bana ne, olan düşünsün diyemez.” Bu düşünce tarzının çok yanlış olduğunu yüksek fiyat artışlarından sonra görmüşlerdir. Zaten dövizi olanın tuzu kuru, onlara bir şey olmuyor. Aksine asıl sıkıntıyı dövizi olmayanlar yaşadı.

Akaryakıta hergün zam geliyor. İnşaat kalemlerindeki fiyat artışlarına değinmiyorum bile...İnşaat maliyetleri çok yükseldi, artık inşaat sektörü tamamen tepetaklak oldu! Gıda fiyatları, ihtiyaç malzemeleri, market ve pazar yerlerinde ürün fiyatları çok arttı. Yeme-İçme sektörü, sağlık, oteller, restoranlar, lokantalar... her sektör işi iyice abarttılar. Elektrik-doğalgaz faturaları zaten kış boyunca el yaktı. Döviz artışı ve zamları tamamen fırsata çevirenlerin artık denetlenmesi gerekiyor.

Vatandaş “Yüksek Fiyatlara Çözüm” bulunmasını istiyor. Bu gerçekler, “Ocu -Bucu” veya “O parti-Bu parti” durumu değil, toplumda herkesin ve herkesimin birlikte yaşadığı genel durum. Biz bu ülkede hep birlikte yaşıyoruz, ve hepimiz vatanımızı çok seviyoruz. Siyasette o ucuymuş, bu bucuymuş diye bir kavga, bir gerginlik almış başını gidiyor. Bırakın artık bu ayrımcılıkları, kim neyse ne...Siyaset farklı birşey, Ülke çıkarları için birliktelik olması farklı birşey. Boş yere ülkeyi germeye gerek yok.

Tüm siyasiler hep birlikte hareket edip, birlik beraberlik içinde toplumu kucaklayıp, tüm bu ekonomik sorunlara, çözüm önerileri sunup, birlikte çözümler bulsunlar. Bizim üç tarafı denizlerle çevrili, toprakları değerli, verimli, bereketli, cennet gibi bir vatanımız var. Tarım politikalarına, Sanayi, Teknoloji, Ekonomi ve Sosyal Politikalara yoğunlaşsınlar. Halkın içinde dolaştıklarında sorunlarıda, beraberinde bunların çözümlerinide görebilirler. Herkese Hayırlı Cumalar

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap