SON DAKİKA
SON DAKİKA


Yeter söz milletindir
28.01.2023

“Yeter, Söz Milletindir!” sözü Demokrat Parti'nin muhalefette iken kullandığı, millet iradesiyle 14 Mayıs 1950’de İktidara geldiği ana slogandır. Demokrat Parti; 1950’de yapılan Türkiye Cumhuriyeti genel seçimlerinde ilk kez serbest seçimle iktidar olan Türk siyasi partisidir.

     Türkiye’de; tek partili dönemden çok partili sisteme geçilen 1950 seçimleri, gerçek anlamdaki ilk seçim kampanyasının yapıldığı seçim olarak kabul edilir. Atatürk’ün unutulmaz başvekili Celal Bayar ve Aydın Milletvekili Adnan Menderes; “Yeter, Söz Milletindir!” diye emsalsiz bir slogan yaratıp, Türkiye’yi yönetmeye talip olmuşlardır.

     Demokrat Parti, 1950 seçimlerinde hafızalarda yer eden bir afiş kullandı. Selçuk Miller tarafından bir gecede çizilen afiş günümüze kadar gelen bir etki ortaya çıkarmıştır. Seçim afişinde; beş parmak ile dur işareti yapan bir el çizilmiş ve “Yeter! Söz Milletindir.” ifadesi yer almıştır.

     Zekice hazırlanmış tek bir afiş ile Muhalefetteki Celal Bayar’ın liderliğindeki Demokrat Parti Adnan Menderes ile birlikte; Tek parti dönemine ve İktidara kafa tutup başarıyla seçimi kazanmışlardı...

     14 Mayıs 1950 günü yapılan seçimlerde Demokrat Parti ezici bir çoğunlukla sandıktan çıkarken 27 yıldır ülkeyi yöneten CHP iktidardan düştü. Seçim sonuçları Demokrat Partinin zaferini net bir şekilde ortaya koyuyordu. Demokratlar 487 milletvekilinin 408’ini kazandı. Seçim sloganında olduğu gibi artık “Söz Milletindi.”

     Merhum Başbakan Adnan Menderes’in Demokrat Parti ile başlayan demokrasi yolculuğunun misyonu günümüze kadar devam etmiştir. Demokrat Partinin kurulması ile siyasette tek partili sistemden, çok partili sisteme geçilmiştir. Aslında günümüzdeki tüm sağ partilerin, Atası-Dedesi Demokrat Partidir.

     Demokrat Partinin devamı olan; Adalet Partisi (AP), Doğru Yol Partisi (DYP) ve sonra yine Demokrat Parti (DP), Türk siyasi tarihinde tam bir siyaset okulu olmuştur. Bir siyaset okulu gibi; Kadın-Erkek, cinsiyet ayrımı yapılmadan, birçok siyasetçi yetiştirmiş olan bu siyasi partilerde, gerçek demokrasi öğretilmiş ve doğal olarak yaşanmıştır.

      Türkiye’deki siyasi partilerin bir çoğunda; Demokrat Partinin devamı olan Adalet Partisi, Doğru Yol Partisi ve akabinde yine Demokrat Partiden yetişmiş siyasetçiler; Değişen Türkiye şartları ile birlikte, değişen siyasi partiler ve siyasi aktörlerle birlikte, günün gerektirdiği siyasi şartlardan dolayı, Türkiye sevdası, vatan aşkı ile başka partiler de görev alarak Ülke hizmetine devam etmişlerdir.

     Yıllardır siyasi arenada ve yönetimlerde aktif görevler almış ve görev yapmakta olan; Genel Başkan, Genel Başkan Yardımcıları, Bakanlar, Milletvekilleri, Bürokratlar, Yöneticiler...vb yer almaktadırlar. Ve aldıkları siyasi terbiye ve eğitimin gereği olarak, görevlerini her zaman layıkıyla yerine getirmişlerdir. Siyasete devam etmeyenlerde günümüzde yine güçlü ve etkin konumlarda yer almaktadırlar.

     Bu arada bu misyondan gelip başka Siyasi partilerin içinde görev yapan; sen Adalet Partilisin, sen Doğru Yolcusun, sen Demokrat Partiden geldin gibi eleştiriler yapılarak, bulunduğu veya görev yaptığı siyasi partide ezilmeye çalışılan, görevlendirmelerde saf dışı bırakılmaya çalışılan kişilerin geldiği misyonun sloganı şimdi 73 yıl sonra, “14 Mayıs 2023 seçim sloganı oldu.”

     Sonuçta seçimler geldiğinde her zaman hatırlanan, aranan, ziyaret edilen yine Demokratlar olmuştur. Önceden de değindiğim gibi; “Demokratlar Olmadan Demokrasi Olmaz.” Trabzon nasıl Türkiye’nin “T” si ve ülkemizin birlik beraberliğinin çimentosu ise, gerçek demokratlar da siyasi arenada, siyasi partilerin içindeki birlik beraberliğin çimentosudur.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap