SON DAKİKA
SON DAKİKA


Fiyatlara denetim şart
8.01.2022

Piyasada müthiş bir zam furyası yaşanıyor. Fiyatların uçtuğunu, ne kadar arttığını görmek için ekonomi uzmanı olmaya gerek yok. Hepimiz bu toplumun içinde yaşıyoruz ve her gün bu zamları bire bir canlı yaşayıp ekonomi uzmanı olduk. Dışarıda, evlerde, çarşılarda, işyerlerinde şu anda konuşulan tek konu fiyatların ne kadar arttığı ve her gün bir yenisi gelen zamlar... Tüm sektörler, yöresel tabirle; ‘’benim elin kızından neyim eksik’’ diyerek, sanki herkes zam yapma konusunda birbiriyle yarışa girmişler.

Her biri, O zam yaptı, bende zam yapayım derdindeler. Her şeyin fiyatı 2021 Haziran ayından bu yana en az yüzde elli, iki katı hatta üç katı arttı. Marketlerde, pazarlarda fiyatlar el yakıyor. Pandemi başladıktan sonra geçen yıl, 2020 Haziran’da yine fiyatlar iki-üç kat artmıştı. O dönemde;  “Her şey çok pahalı, her sektörde fiyatlar çok arttı, hükümet acil müdahale etmeli’’ diye çok yazılıp çizildi. O zamanda gıda fırsatçıları iş başındaydı. Özellikle gıda sektöründe, gıda fırsatçıları çok zam yapmıştı. Bakanlıklar ve Belediyeler denetimler yaparak bir nebze müdahale etmeye çalışmıştı. Ama hiçbir şekilde bu fiyat artışlarının önüne geçilemedi… Ülkemizde ne zaman bir Felaket olsa, ne zaman olağanüstü bir ekonomik gelişme yaşansa, kur fırsatçıları ve gıda fırsatçıları iş başındalar. Döviz kurundaki yükselme ve dalgalanmayla birlikte; Gıda tedarik zinciri ve gıda fiyatları meselesi çok ciddi bir duruma geldi. Bu durum sağlık konusunda önüne geçti. Fiyatlar tekrar yüzde elli, iki katı, hatta üç katı artınca, resmen ’’Zam Terörü’’ ortaya çıktı, olan yine vatandaşa oldu. Bu iş ahlakı! olduğu sürece milletçe gelişmemiz mümkün değildir. Yaşanan bu süreçte; döviz artışını bahane ederek tüm Sektörler, özellikle; Tüm Yerel Marketler ve Market Zincirleri çaktırmadan önceden stokladıkları ürünlerine üçer beşer derken, epeyce zamlar yaptılar. Market Zincirleri kalitesiz malları güya ucuzluk adı altında ama değerinin çok üstünde fiyatlarla sattılar ve satmaya devam ediyorlar. Bu haksız ve hiçbir dayanağı olmayan zamlara Yetkili kurumlar biran önce müdahele etmeli ve gereğini yapmalıdır. Sadece Gıda değil, büyükten küçüğe tüm tüketim malları ve hizmet sektöründe; Oteller, Restoranlar, Lokantalar, Kafeler, Sağlık, Giyim, İnşaat malzemeleri… vb tümünde denetimler yapılmalı, gerekli yaptırımlar uygulanmalıdır.

Bakanlık; Yetkili birimlerle ve Belediyelerle birlikte; Tüm sektörlerde, özellikle gıda, tüketim malları sektörlerinde ve marketlerde sıkı denetimlerin yapılacağını, yüksek cezalar kesilip, gerekli yaptırımlar uygulanacağını, fiyatların normale döndürüleceğini açıkladı. Toplumun isteği ve temennisi bu yöndedir. Acil bu uygulamaya geçilmelidir. Ama Firma ve Market ayırt edilmeksizin, Adam kayırmadan bu denetim yapılmalıdır. Şu anda tüketim ve gıda ürünleri satan Marketlerde raf etiketi olmayan birçok ürün var. Mağaza elamanından fiyatı soruyorsunuz, kasaya gittiğinizde neredeyse onun söylediğinin iki katı fiyat çıkıyor. Nedenini sorunca denetime gelecekleri için böyle yaptık diyorlar. Tüm bu yaşan olaylar ve zamlar hem vatandaşlarımız, hem de devletimiz aleyhine bir durum. Bu fırsatçılığa, bu soygunculuğa devletimizin artık dur demesi gerekiyor. Tüm marketlerin fiyatlarının yetkili birimlerce acil denetlenmesi ve tüm gıda ve tüketim mallarındaki fiyatlarının mümkün olduğunca salgın öncesine döndürülmesi gerekiyor. 2022 hepimize sağlık, mutluluk, huzur, başarı, bolluk, bereket getirsin. Hayırlı Cumalar.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap