SON DAKİKA
SON DAKİKA


19 Mayısı anlamak
21.05.2022

     19 Mayıs 1919 tarihi, Türkiye Cumhuriyeti’nin, tarihindeki dönüm noktalarından biridir. 19 Mayıs 1919'da Mustafa Kemal Atatürk Bandırma Vapuru ile Samsun'a ayak basmıştır. İtilaf Devletleri'nin işgaline karşı, Türk Kurtuluş Savaşı'nın başladığı gün olarak kabul edilir. 19 Mayıs’ı Atatürk Türk gençliğine armağan etmiş ve “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanmaktadır.

     Atatürk Milli Mücadele sırasında Türk milletini ileri götürecek ve köhnemiş fikirlere karşı gelecek olanların, genç fikirler olduğunu görmüştü. Bu nedenle de “Gençlik” kavramı Atatürk için ayrı bir önem ve anlam taşımaktaydı. Atatürk gençlerden sık sık bahsederken, yaş sınırı dışında “fikri gençliği” yani fikirde yeniliği ifade etmiştir. O’nun şu sözü çok anlamlıdır:“Genç fikirli demek, doğruyu gören ve anlayan gerçek fikirli demektir.”

     Atatürk’ün gençliğe armağan ettiği ve “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanan

19 Mayıs tarihinin önemini daha iyi anlayabilmek için Atatürk’ün 16-19 Mayıs 1919 tarihleri arasında gerçekleştirdiği İstanbul-Samsun yolculuğunu hatırlamamız gerekir.

     Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihindeki önemli olaylardan biri Atatürk’ün Samsun’a ayak basışıdır. Türk Milleti Birinci Dünya Savaşı sonrasında kötüleşen koşullar içinde kurtuluş çareleri ararken büyük bir lider Mustafa Kemal Atatürk ortaya çıktı ve Samsun’a ayak basarak “Kurtuluş” yolunu açtı. Dolayısıyla Atatürk’ün 16-19 Mayıs 1919 İstanbul’dan başlayan yolculuğu bir kurtuluş dönemini simgeler.

     Samsun, işgal kuvvetleri için Stratejik bakımdan büyük öneme sahipti. Karadeniz’den Orta Anadolu’ya açılan en rahat ve güvenli bir kapıydı. İngilizler 9 Mart 1919 tarihinde Samsun’a askeri birlik çıkarmışlardı. Buna tepki olarak Türk Makinalı Tüfek birliğinden Hamdi adındaki bir teğmenin askerlerini alarak dağa çıkması dikkatleri bu bölgeye çekti ve İngiliz Yüksek Komiserliği’nin de Türk halkının silahlandığı konusundaki şikayetleri üzerine bu bölgeye güvenilir bir kumandanın olağanüstü yetkilerle gönderilmesine karar verildi.

     Bu kumandan Mustafa Kemal Atatürk’tü... Atatürk uzun zamandan beri ülkenin içinde bulunduğu bu umutsuz duruma üzülüyor ve birşeyler yapmak için Anadolu’ya geçmek istiyordu. Bu verilen görev Atatürk için bir fırsat oldu. Atatürk’ün Samsun’a çıkışında gördüğü manzara pek parlak değildi. Şehirde İngiliz işgal kuvvetleri vardı. Pontusçular sokaklarda kol geziyordu. Halk kendisini koruyamayacak durumdaydı.

     Kısacası; bu yolculuk Türk Milleti için bir dönüm noktası oldu ve kurtuluş ateşinin fitilini ateşlemenin başlangıcıydı. Milli Mücadele’yi başlatmak üzere Samsun’da Anadolu topraklarına bastığı 19 Mayıs 1919 tarihinin önemi nedeniyle de 19 Mayıs’ı Türk gençliğine armağan etti.

     Atatürk“Gençler! Benim gelecekteki emellerimi gerçekleştirmeyi üstlenen gençler!Bir gün bu memleketi sizin gibi beni anlamış bir gençliğe bırakacağımdan dolayı çok memnun ve mesudum” derken Türk gençliğine olan güvenini de anlatmıştır. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasında yaşanan zorlukları her zaman göz önünde tutarak, 19 Mayısları Atatürk’ün emanetine daima sahip çıkarak kutlamalıyız.

     İstiklal ve milli mücadele ateşinin yakıldığı, “19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız Kutlu Olsun.”Başta gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, Kurtuluş savaşımızın tüm kahramanlarını, Vatanımız için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi, rahmet,minnet ve saygıyla anıyorum.

Tek Vatan, Tek Bayrak, Tek Devlet, Tek Millet. Yaşasın Cumhuriyet. Ne Mutlu Türküm Diyene!

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap