SON DAKİKA
SON DAKİKA


Uyku Ülkesi
25.10.2022

Merhabalar. Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde okurken dersime giren çok kıymetli Hocam Gürsel Korat’ın ‘Uyku Ülkesi’ adlı kitabını şu günlerde okumaktayım. Kitapta rüyalar ile gerçek hayat arasında gidip gelen bir kahramanımız var. Her rüyada farklı bir karakter üzerinden hayatı anlamlandırmaya çalışıyor, neyin gerçek neyin gerçek olmadığı belirsizliği üzerinden okuyucuyu ikilemde bırakıyor.

İlk başta ütopik gelen bu kitap aslında şu an içinde yaşadığımız gerçekliğin öyküsü olduğuna kanaat getirdim. Öyle şeyler meydana geliyor ki ülkemizde gerçek olduğuna inanmak istemiyorum, rüya olsun diyorum ama değil maalesef hepsi gerçek, rüya olamayacak kadar korkunç.

SMA’lı çocukların tedavi masraflarından tutun, beslenme çantası boş okula giden çocuklara, iş kazası sonucu ölen emekçilerin acılarının parayla ört pas edilmeye çalışılmasına, işsizlikten intihar edenlerin acı hikayelerine, hiçbir vasfı olmadığı halde tüm cahilliğiyle makam işgal edenlere, rant uğruna peşkeş çekilen dereler, ormanlar, kıyılara varıncaya kadar ucube bir düzen var…

Ve tüm bunlara rağmen manipüle edilen gerçekliğin altında ezilen bir toplum var.

Kitap’tan bir alıntı ile durumu özetlemek gerekirse;

“Toplumsal bilinç iktidar tarafından yaratılmış bir kargaşadır. Freud ve Jung rüyaları bireysel yaşantılara uygun bilinçdışı ruhsak etkinlikler olarak görüyordu. Fakat özellikle beton çağı sonrasında ortaya çıkan gelişmeler bilinçdışının artık iki şey tarafından yapılandırıldığını gösteriyor: Birincisi iktidar, ikincisi ise bir örnek şehirler. Yani Freud ve Jung yaşasaydı çağrışımlar yerine kalıplaşmış görsellik simgeleri üzerinde çalışacaklardı. İdeolojinin maddeselliği, dilin görünürlüğü ve görüngünün kesinliği gibi kavram kullanacaklardı.”

Yani toplumsal bilinç nasıl manipüle ediliyor örneklendirmek gerekirse gündemin değişme hızına göz atmak yeterli bence. Ekonomik buhran var birden gündem değişti, Yunanistan ile gerildik. Bartın faciasında 41 madencinin ölmesinde sorumluluğu olanlar hesap versin derken bir anda gündem Tabipler Birliğinin maksadını aşan dayanaksız açıklaması oldu. Yahu ölenler niye öldü, bu insanlar niye aç, niye işsiz diye tam mevzuya giriyoruz nur topu gibi saçma sapan bir açıklama ile gerçekler manipüle ediliyor. İşte kitap bunu anlatıyor.

Yazımı kitaptan nokta atışı bulduğum, kitaba adını da veren satırlarla noktalıyorum:

“Çevremizde öylesine işler döndürülüyor ki parça parça bazı şeyleri anlıyoruz ama bütünü kavramamıza engel olan temel bir mantık yasası var: O da anlamak yasaktır sözüyle açıklanıyor. Yani açıklama, olayları gizlemek anlamına geliyor.

Bir toplumda rüyada görülenlerle yaşananlar arasında bir fark yoksa oranın adı Uyku Ülkesi’dir.”

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap