SON DAKİKA
SON DAKİKA


Önce Üslup…
1.09.2021

Merhabalar. Bu hafta gözüme iki üslup çarptı. Üslup deyip geçmeyin o kadar önemli ki. Ben her zaman üslubun önemine inanırım. Büyüklerimiz boşuna üslup ile ilgili o kadar söz etmemiş. ‘Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır’, ‘Söz ola kese başı, söz ola kestire başı’ gibi gibi nice sözler. Hatta günümüzde çoğumuz şu cümleyi kurmuşuzdur ‘Davanda haklısın ama üslubun yanlış, haklıyken haksız duruma düştün.’ Eşimize dostumuza mutlaka bu cümleyi kurmuşuzdur. Öyle ki karşımızdaki kişi haksızdır ama öyle bir üslup takınır ki olay tatlıya bağlanır.

Üslup bir cemiyette, konumunuzu, saygınlığınızı, sizinle kurulacak olan iletişimi her şeyi belirler. Ya saygı duyulan olursunuz ya da dışlanan olursunuz. Kısaca herkes üslubunun ekmeğini kısmen de olsa yer.

İşte size iki örnek vereceğim. İdeolojiler farklı, konumlar farklı, statüler farklı ama üsluplar aynı rezillikte iki örnekten bahsedeceğim.

Birincisi Boğaziçi Üniversiteli öğrencinin, desteklemediği rektörü ile kurduğu iletişim.  Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci, aracına binerken gördüğü öğrenciye halini hatırını soruyor, öğrencide ‘Utanmıyor musun’ diye cevap veriyor. Kurduğu bir iki cümle daha var onlarda aynı minvalde. Sen bir öğrencisin, karşındaki ise Prof. Dr. olan bir akademisyen. Sevmek zorunda değilsin, rektör olma şeklini de sorgulayabilirsin ama saygı duymak zorundasın. Peki ben sana soruyorum; sen böyle cevap verirken hiç mi utanmadın? Çok mu zordu ‘Hocam hatırımızı sordunuz teşekkür ederim ama pek iyi değilim, bazı şeylerden rahatsızım’ demek. Burada utanmayan birileri varsa o kişilerden biri de sevgili öğrenci kardeşimdir. Sen bu ülkenin geleceğisin, üslubunu hiç ama hiç beğenmedim. Toplumumuzun en basit örf adetidir ‘Büyüğe saygı, küçüğe sevgi’ hiç bilmiyorsan bunu bil. Önce saygı sonra hak mücadelesi. Öyle bir cevap verseydin ki saygı çerçevesinde, biz seni göklere çıkarsaydık. Helal olsun, deseydik ama bu üslupla benim sana diyebileceğim ‘yazık’ olur.

Şimdi bir kıyaslama yapalım. Diğer yakışıksız bulduğum üslup ise CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na bir vatandaşın özellikle bir annenin ‘çocuklarıma dokunma hadi yürü yürü’ demesi. Neresinden tutarsam tutayım saygısız, yakışıksız, bir anneye hiç ama hiç yakışmayan bir üslup. Sevmeyebilirsin güzel teyzecim, başka partilide olabilirsin ama bu nasıl cahilce bir eğilim. Karşında devlet erkanından bir büyük var. Bir de diyorsun ki ‘Demirtaş ile el sıkıştığı gözümün önüne geldi.’ İyi tamam aynı üslubu; AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ve Kürt sanatçı Şivan Perwer ile el sıkışması gözünün önüne geldiğinde takınabilecek misin?

Ben söyleyeyim kesinlikle hayır. Hadi o cesareti gösterdin şuan ‘Cumhurbaşkanına hakaretten’ hapis yatıyordun. O nedenle üslubunuz ve saygınız güce göre değişmesin. Duruşunuz, karakteriniz ve en önce kendinize saygınız olsun. 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap