SON DAKİKA
SON DAKİKA


Kapanan okul değildir yok olan geçmiştir, gelecektir
12.03.2020

 
Merhabalar. İlk köşe yazımla, Karadeniz Gazetesinin siz değerli paydaşlarının karşısına çıkıyor olmak ziyadesiyle onur verici. Fikir işçiliğinin haber dalına köşe yazarlığını da eklemek benim için yeni bir deneyim.

Geçtiğimiz günlerde haber için Trabzon’un Arsin İlçesi Elmaalan mahallesine gittim. Her ne kadar mahalle desem de kırsal mahalle haliyle güzel köylerimizden biri aslında. Köy meydanında kaderine terk edilmiş bir köy okulu ama tabelası duruyor: ‘T.C. M.E.B. Elmaalan İlköğretim Okulu.’ Tabelanın alt kısmında 193 yazıyor, 3’ün yanındaki rakam muhtemelen yıllara meydan okuyamadığından silinmiş. Köylüler okulun duvarlarını rengarenk boyamış ama içine dokunamamış. Nedeni ise mülk devletin onların değil, devlete saygılarından okulun içine dokunabilmek içinde resmi yazışmalardan öteye geçememişler. Ne istiyorlar peki? Emekçi kadınların bağda bahçede yetiştirdiği sebze - meyveleri, baktıkları hayvanlarından elde ettikleri ürünleri satabilecekleri bir pazar yeri. Bunun içinde köyün tam ortasında atıl halde çürümeye yüz tutmuş, okulu istemişler, çok mu? Çürüyeceğine üreten insanların kullanımına sunulsa güzel olmaz mı?

Köy okulu demişken kapatılan Köy Enstitüleri de ülkemizin başka bir değeriydi, nice kıymetli insanların yetişmesine vesile olmuşlar. Köy Enstitülerine yetişemesem de yıkımlarına şahit olmaya yetiştim. Bir başka yıkım ise günümüzde fiziken olmasa da kapanan köy okulları. Kapanan sadece köy okulları mı yoksa ocaklar mı iyi bakmak gerekir. Bir köy okulunun kapanması demek, merkeze göç demek. Merkeze göç demek, kırsalda üretimin durması demek. Üretimin durması demek, kırsaldan merkeze göç edenlerin işsiz kalması ve sorunlar silsilesi demek. Köy okulları ve kırsaldaki okullar yaşatılmalı. Hangimize ‘kara lastikli çocukların çamurlu yollardan başarıya uzanan yaşam hikayeleri’ anlatılmadı ki?

Böyle bahsedince ‘Öteki Kuram’ adlı kitaptan şu satırları anmamak yanlış olur: Global köyün köylülerine ‘onların ne istediğini bilen’ ve ‘onlara ne verilmesi gerektiğini bilen’ kamu hizmetleriyle, köylerinde köylerinden uzak ‘Orada bir köy var uzakta’ türküsü dinliyorlar. Yani demem o ki kapanan bir okul değildir yok olan bir geçmiştir ve gelecektir!

Sağlıcakla kalın.

 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap