SON DAKİKA
SON DAKİKA


Hariçten Gazel Okuyanlar!
8.06.2020

Merhabalar. 5 Haziran Dünya Çevre gününde gördük ki herkes çevreciymiş. Doğa dostlarını öğrenmiş olmak bizleri mutlu etti. En azından geleceğe dair umutlarımız yeşerdi. Tabi aklımızda sorular da yok değil. ‘Dünya Çevre Gününü’ kutlayanların nelere göz yumduğunu film şeridi gibi hafızamızdan geçirdik.

Sürmene Çamburnu’nda inadına Vahşi Çöp Depolama alanı. Araklı Taşönü’nde turizm potansiyeli olan sarkıtlarla dolu mağaraların olduğu alana çöp tesisi. Sayısız sahil dolguları ile yok olan plajlar. Vatandaşın denize girdiği alanlardan kum çekilmesi ve nice insanın ölümüne sebep olunması. Kamilet Vadisi gibi nice vadide HES ile küçücük derelere santral kuran zihniyet. Hamsiköy’de Akçaabat’ta taş ocağı uğruna katledilen nice ormanlar. Denize sıfır noktada dikey yapılaşma. Dere yataklarına imar.

Şu saydıklarım için doğaseverler o kadar çok eylem yaptı ki hiçbirisinde de çevre gününü kutlayanları gördüğümü hatırlamıyorum ya da oturdukları makamdan destek verdiklerini... Şimdi hariçten gazel okuyorlar. Sağ olun, teşekkür ederiz; kıssadan hisse ‘yedik kaz etinden doyduk lezzetinden’ diyelim.

Sözüm sadece gücü elinde tutan makam mevki sahiplerine değil. Arabanın camından çöplerini yollara savuran. Apartmanın balkonundan sokağa çöp poşetini fırlatan. Ormanda, sahilde yediğini içtiğini ulu orta bırakan. Sızan çöplerini gelişigüzel kapının önüne koyan. Ağaçlara isim kazıyan. Umarım o gelişigüzel attıkları çöpler ayaklarına dolanır. Şu gözlemimi de paylaşmadan edemeyeceğim. Yazın gurbetçilerin ve turistlerin gelmesi ile doğaya atılan çöpler zirve yapıyor. Geldikleri yerde çöplerini değil çöp kutusuna atmak çöpü cinsine göre ayrıştırarak çöp kutularına atanlar, aynı medeniyeti lütfen Trabzon’a geldiğinizde de uygulayın. Unutmayın medeniyet, görgü sadece bir yere ait değildir, her yerde kabul gören davranışlar bütünüdür.

***

Bilmediğin işe sakın karışma,

El içinde küçük düşer, gidersin.

Kimseye hariçten gazel okuma,

Beşer değil misin, şaşar gidersin.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap