SON DAKİKA
SON DAKİKA


Hangi aklın ürünü?
12.05.2021

Merhabalar. Belki dikkatinizi çekti, belki dikkatinizden kaçtı. Milli Eğitim Bakanlığı ‘Hayalimdeki Çin Resim Yarışması’ düzenliyor. Okullara gönderilen resmi yazıda başvuru kriterleri de belirtilmiş. Bazen düşünüyorum, topyekûn akıl tutulması mı yaşıyoruz? Senin soydaşların orada zulüm, işkence altında; sense yarışma düzenleyip yükselen feryatlara kulak tıkıyorsun.

Çin’in Uygur Türklerine asimilasyona varan işkence gerçeği dağ gibi karşında dururken yarışma düzenlemek hangi aklın ürünü? Diyelim ki bir öğrenci kardeşimiz zulmü resmetti! Resim her şeyi tüm çıplaklığıyla anlatıyor bu zulmü. Birincilik verebilecek misin? Yarışma eserlerini sanatsal mı, toplumsal mı değerlendireceksin? Hiç zulüm yaşanmamış gibi vicdanını susturabilecek misin? Adına yarışma düzenlenecek başka ülke mi kalmadı?

Çin’e Uygur Türklerine yaptıkları için nota vermeyecek misin? Bu yarışmanın amacı, mantığı nedir? Hayalimdeki Çin… Uygur Türklerine işkence ve zulmü reva görmeyen, insan olmanın erdemliliğini sonuna kadar taşıyan Çin’dir. Eğer hayaller gerçek olacaksa resmetmiyorum, buradan yazıyorum. Düşün artık masumun, garibanın, yoksulun yakasından! Nazım Hikmet, Kuzey Kore’ye savaşması için gönderilen Türk askerine yazdığı şiirin dizelerinde şunları söyler:

“kimi öldürmeye gidiyorsun Ahmet?

şu ellerine bak,

sapanın sapından koparılan ellerine.

akşamları sofrada,

çıra ışığında bazlamayı bölen onlardı.”

O dönem nasıl Türk askerinin Kuzey Kore’ye gönderilmesi eleştirilmişse şimdi Uygur Türklerine işkence eden Çin’i görmezden gelip adına yarışma düzenlemek de aynı menfaat ilişkisidir. İnsani değerlerden uzak, maddi menfaatlerin ön planda olduğu, insanlığın ayaklar altına alındığı bir duruştur. Ama biz hazmederiz. Neleri hazmetmedik ki…

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap