SON DAKİKA
SON DAKİKA


Görgünüzle Gelin
12.07.2022

Merhabalar. Herkese iyi bayramlar diliyorum. Belki alım gücümüzün haddinden fazla düştüğü bir bayram yaşıyoruz ama yine de bayramın maneviyatı apayrı, şartlar ne olursa olsun yüzlerde acı da olsa bir tebessüme vesile oluyor. Bugün aldığımızın yanımıza kar, almadığımızın ertesi güne zarar olarak döndüğü bu pahalılıkta herkes şaşkın. Vatandaş;  lüks tatil, birinci sınıf yaşam kalitesi, özel okullar, pahalı hobiler peşinde değil sadece faturaları ödeyeyim, mutfak alışverişini yapabileyim, sırtıma da bir şey alabilirsem oh ne ala, diyebilmenin derdinde. Çünkü öyle bir noktaya geldik ki bu saydıklarım lüks oldu. Halbuki temel ihtiyaçlardan söz ediyoruz.

Aslında bahsetmek istediğim mevzu, paramızın düşen değeri karşısında yurdumuza akın akın gelen turistler. Turist velinimettir anlayışının göklere çıkardığı turistlerin hal ve hareketlerini kendi şehrimde gözlemledim. Kendi şehrim dışındakileri de haberlerden takip ettiğim kadarıyla değeri düşenin sadece bizim paramızın olmadığını yurda giriş yapan turistinde görgü, nezaket, çevre bilinci, toplumdaki genel geçer kurallara riayet etme seviyesinin oldukça düşük olduğunu gördüm.

Turist düşmanı değilim, turistle yüzü gülen koskoca bir sektör var. Ama bazı gerçekleri de gözardı edemem. Bir film repliği vardı, ‘Kıroyum ama para bende.’ İşte bazı turistler için bu replik cuk deyip yerine oturuyor. Alışveriş merkezlerinde hayatımda hiç görmediğim şekilde oturanlardan tutun, yolu kaplayarak kimselere yol verme nezaketinde bulunmadan gezenlere, yediğinin içtiğinin çöpünü gelişigüzel sağa sola atanlara varıncaya kadar görgüsüzlük diz boyu. Turistinde görgüsüzü bizi buluyor. Hiç mi dünya görmediniz? Bu ne saygısızlık!

Turist sezonun olmadığı zamanlarda Trabzon’da yol kenarlarına bakın tertemiz. Ne zaman yaz sezonu gurbetçiler ve turistler akın akın geliyor işte o zaman Trabzon’da yol kenarları çöp doluyor. Kimsenin hakkını yiyemem belediyeler güçleri yettiğince en rantabl şekilde çalışıyor ama bu zihniyetle baş etmek gerçekten çok zor. Hadi elin yabancısını anlıyorsun da kendi memleketinin gurbetçisinin yaptığını anlamak çok zor! Almanyalardan, Hollandalardan, türlü türlü diyarlardan geliyorsunuz orada yere bir çöp dahi atmaz, yere tükürmezken burada hoyratça davranıyorsunuz. Yakışıyor mu hiç?

Benim tavsiyem çevre bilincinden uzak, doğaya, çevreye, başkalarına rahatsızlık veren herkes, turistte dahil olmak üzere kabahatler kanunu kapsamında güzel güzel para cezası ödesin. Yere çöp atana, tükürene, görgüden uzak hal ve hareket sergileyen herkes para cezası ödesin. Geliyorsanız nezaketinizle, görgünüzle gelin…

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap