SON DAKİKA
SON DAKİKA


Anlamak için soruyorum?
30.06.2021

Merhabalar. Türkiye’nin dört bir yanından doğa katliamlarına sesler yükseliyor. Ormanlar, dereler, denizler, göller için çevre gönüllüleri el ele vermiş nöbet tutuyor ama nafile. Trabzon Çamburnu çöp mafyasına teslim olalı yıllar oldu. Kokudan, çöplerin atık suyundan bıkan vatandaş yerine yurduna uğramaz oldu. Rize’de ormanlar taş ocağına peşkeş çekileli günler oldu. Keşanlı teyzelerin direnişi ettikleri feryatlarla doğada yankılandı. Maçka’nın deresine sayısını hatırlamadığım kadar HES kuruldu. Köylünün eylemi mahkeme kapılarını aşındırdı.

Elimizin uzanamadığı her yer cennetten bir köşe iken elimizin uzandığı her yer kabus gibi. Ne doğaya saygımız var ne insana saygımız var. Parada güçte varsa her şey mubah yeter ki canın istesin. Eylemmiş, direnişmiş, ÇED raporuymuş, Danıştay ‘dur’ demiş kime ne! Bunların hepsi hariciden gazel canım. Paşa gönüller ‘tamam’ demişse iş bitmiştir.

Şehrimizde Ganita için kolları sıvayan Trabzon Büyükşehir Belediyesine karşı çıktık mı? Çıkmadık. Niye çünkü şehir adına büyük bir kazanım. Demek ki doğru proje yapıldığında köstek değil destek olunuyormuş. Yani her ağzını açanı ‘istemezükçu’ ilan etmek doğru değil. Akçaabat’ta kalan bir avuç sahile dolgu yol yapılacağı konuşuldu. Şehir şiddetle karşı çıktı. Niye? Çünkü proje yanlış. Çünkü buram buram rant.

Şimdi gelelim Kanal İstanbul’a. İktidar ‘her şeye rağmen yapacağım’ diyor. Muhalefet ‘yapma yaparsan da iktidar olduğumuzda senden kalan borçları ödemeyeceğiz’ diyor. Tartışma bu şekilde ilerlerken esnaf para kazanamıyor, mezunu iş bulamıyor, çiftçi artan maliyetle üretim yapamıyor, emekli aldığı paranın alım gücü karşısında eli kolu bağlı duruyor. Kanal İstanbul bu sorunlardan çok daha kıymetli olduğu için yapılması elzem görülüyor.

Dünya genelinde şık giyinen insanlar daha ağızlarını açmadan, donanımlarının ne olduğu bilinmeden hemen itibar görürler. O şıklığın altından gösterilen itibarı hak edenler de çıkıyor, hak etmeyenlerde çıkıyor. İşte bazı projeler de böyle. Evet görseli efsane ama vatandaşın geçim sıkıntısına karı ne? Doğaya, çevreye faydası ne? Evi doğa olan arıya, kuşa doğal hayata katkısı ne?

Bazı insanlara gerçekten soruyorum? Neyiniz eksik? Ne istediniz de olmadı? Hanlar, hamamlar, uçaklar, saraylar, kıyafetler, gemiler, jetler, arabalar, mücevherler, en güzel yemekler hangisine ulaşamadınız? Makamsa makam, paraysa para, güçse güç hepsine sahipsiniz. İyi kötü seveninizde var. Daha ne istiyorsunuz? Bu doyumsuzluk neden? Gerçekten anlamak için soruyorum…

Yoksulluktan intihar edenleri, yatağa aç giren çocukları, ayakkabısı delik işe giden emekçileri, kışın ayazında yazın sıcağında bedenen çalışan işçileri, eti kurbandan kurbana gören yoksulu, başkasının verdiği kıyafetle bayram geçirenleri, aldığı maaşla ay sonunu göremeyenleri, iş bulamayan çaresizleri, parasızlıktan tedavi olamayanları unutursanız zevki sefaya dalıp daha fazlasını isterseniz unutmayın devran döner ve aynen arabeskçilerin dediği gibi ‘yakarsa dünyayı gariplerin ahı yakar.’

Şef Seattle:

Son ırmak kuruduğunda,

son ağaç yok olduğunda,

son balık tutulduğunda;

beyaz adam

paranın yenmeyen bir şey olduğunu anlayacak.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap