SON DAKİKA
SON DAKİKA


Vicdan yerine cüzdanını tercih edenler!
28.05.2021

Yaş çay sezonu maalesef bu yıl da sancılı başladı.

Vatandaşlar da bizler de temcit pilavı gibi her yıl aynı sorunları dile getirmekten bıktık.

Üreticiler, ısrarla ‘Sesimizi duyun, sorunlarımızı çözün, özel sektöre bizi ezdirmeyin’ dedikçe çözüm makamında oturanlar da ısrarla birtakım bahanelerle bu çığlıklara kulaklarını tıkamaya devam ediyor.

Evet, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (ÇAYKUR) tüm çayı alması imkansız, çayın diğer yarısını da özel sektörün alması gerekiyor.

Özel sektörün haklı sebepleri olabilir. Kuru çaya da zam yapılmamış. Birçok giderin de farkındayız.

Lakin, ÇAYKUR’un uyguladığı kontenjanı fırsat bilip bu kadar da üreticinin sırtından geçinmek olmaz. Özel sektör 2.80 TL’den üreticiden çay almaya başladı. Açıkçası bizler de bu kadarını beklemiyorduk. 

13 kuruşluk destekleme bedeli ile 4 TL’lik fiyatla 2.80 TL’lik arasında dağlar kadar fark var. Merak ediyorum; vicdanlar rahat mı? Cüzdanı ile vicdanı arasında kalıp da cüzdanını tercih edenlere de çağrımızdır; vebal altındasınız.

En az sizin kadar bu haksız kazanca göz yuman siyasiler, idareciler, bu işi çözmesi gereken tüm paydaşlar da vebal altındadır. Yüzbinlerce üreticinin iki eli ahirette yakanızda olacaktır. Bunu bilesiniz. Hani bazen biz gazetecileri günah keçisi ilan ediyorlar ya sürekli eleştiriyorsunuz diye…

Bu haksızlığa görmezlikten, duymazlıktan gelerek bizler de mi vebal altında olalım? Vatandaşın sıkıntısını dile getirmeyelim mi? Üreticinin emeğinin böylesine çarçur edilmesine, gasbedilmesine kim sessiz kalabilir ki?

Zaten yüksek gübre fiyatları ile beli bükülen üretici bir de çayını ucuza özel sektöre satınca elinde ne kalacak? Bu durum açıkçası üreticiler gibi bizleri de rahatsız ediyor, içimizi sızlatıyor. Elbette özel sektör de lazım, kimse istihdama katkı veren özel sektöre tu kaka demiyor. Ancak bu haksızlığa birilerinin dur demesi, düşük fiyata çay alınmasının önüne set çekmesi gerekiyor.

Hep söylüyoruz, tek çare var, o da bakanlığa gönderilen çay kanun taslağının bir an önce onaylanarak yürürlüğe girmesidir. Hem ÇAYKUR’u hem üreticiyi hem de özel sektörü rahata kavuşturacak, koruma altına alacak olan çay kanunudur.

İktidar temsilcilerinden tutun da muhalefet temsilcilerine kadar herkes aynısını söylüyor. Ne hikmetse herkesin onayladığı, hemfikir olduğu bu kanun çıkarılamıyor. Top artık iktidarda. Bakanlığa gönderilen çay kanunu bir an önce çıkarılmalı. Her yıl oynanan aynı senaryolara son verilmeli artık.

Eğer bu kanun taslağındaki eksiklikler giderilip Meclis’ten geçmeyecekse bunun adı koskocaman samimiyetsizlik olur.

Biz yine de iyimser olup kanunun çıkmasını umut ediyoruz.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap